Austrija staje u kraj bahatim vozačima: Ko drastično prekorači brzinu ostaje bez automobila!

Od marta 2024., vozači koji budu drastično prekoračili ograničenu brzinu mogu izgubiti automobile, a posebno će oštro biti kažnjeni učesnici ilegalnih automobilskih utrka

Foto: Unsplash

Ni uređena zemlja kao što je Austrija nije bezbrižna o pitanju vozača koji “divljaju” po cestama, ali tome bi vlasti ove države uskoro mogle stati u kraj.

Naime, vozači koji krše ograničenja brzine u Austriji mogli bi se suočiti s drastičnim kaznama. U slučaju ekstremnog kršenja ograničenja brzine, policija će od naredne godine moći odmah oduzeti vozilo počinitelju.

Od marta 2024., vozači koji budu drastično prekoračili ograničenu brzinu mogu izgubiti automobile, a posebno će oštro biti kažnjeni učesnici ilegalnih automobilskih utrka.

Budući da mnogo vozača očito nisu odvratile prethodne kazne, Austrija je već pooštrila mjere protiv prekoračenja brzine 2021. godine. Stranci koji budu znatno kršili ograničenja brzine neće biti izuzeti od drakonskih kazni.

U slučajevima posebno bezobzirnog i opasnog prekoračenja brzine, vozila se mogu zaplijeniti na licu mjesta.

Naprimjer ako je ograničenje brzine veće od 60 km/h u urbanim sredinama ili više od 70 km/h izvan grada, a neko vozi više od 80 km/h u gradu ili 90 km/h van gradskog područja brže od dozvoljene brzine – može trajno izgubiti svoj automobil.

Od 2021. godine svako ko je uhvaćen da vozi 30 km/h više od dozvoljenog morao je platiti kaznu od najmanje 150 eura. Kazna se sada povećava i to drastično na vrtoglavih 5.000 eura.

Međutim, maksimalne novčane kazne obično se treba bojati samo u veoma ozbiljnim slučajevima i za ponovljene prekršaje, napominje ADAC.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *