Austrija iduće sedmice zabranjuje skup u Blajburgu

Austrijski parlament donijeće iduće sedmice odluku o zabrani okupljanja ustaša u Blajburgu.

Odbor za unutrašnja pitanja parlamenta već je jednoglasno donio odluku da se zabrani skup u Blajburgu zbog činjenice da svake godine predstavlja najveće okupljanje ekstremnih desničara, neonacista.

Guverner austrijske pokrajine Koruška Peter Kajzer pozdravio je odluku parlamentarnog odbora.

“Bilo je krajnje vrijeme da Ministarstvo unutrašnjih poslova usliši zahtjeve iz svoje nadležnosti i zabrani skup”, naglasio je Kajzer.

Parlamentarni odbor došao je do zaključka da, zbog činjenice da se na toj komemoraciji odaje počast fašističkom ustaškom režimu, treba, prema zakonu o okupljanju, zabraniti skup.

Kajzer je istakao da je ta odluka važan signal da na teritoriji Austrije neće biti tolerisana desničarska i fašistička okupljanja, prenio je Tanjug.

On je ukazao da Austrija, zbog svoje suodgovornosti za zločine nacizma, ima posebnu dužnost da se suprotstavi svakim fašističkim tendencijama.

Kajzer je dodao da očekuje da Ministarstvo sada dalje djeluje kako bi se spriječilo da pojedinci poremećenog shvatanja zloupotrebljavaju komemoraciju, koja će kao crkveni obred moći i dalje da se održava.

Pokrovitelj odavanja počasti ubijenim ustašama u Blajburgu, koje je zvanično organizovao “Počasni blajburški vod”, ranije je bio Hrvatski sabor. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *