Australija unijela u spisak 15 novih ugroženih vrsta

Australija je danas objavila 15 novih ugroženih vrsta među kojima i malog valabija ističući da će spriječiti potpuno nestajanje nekih biljaka i životinja. Vlada premijera Anthonyja Albanesea objavila je novi desetogodišnji plan za sprečavanje izumiranja 110 “prioritetnih vrsta” i zaštitu 20 “prioritetnih lokacija” od dodatnog narušavanja.

Cilj je da se spriječi svako novo nestajanje životinjskih ili biljnih vrsta uz očuvanje najmanje 30 odsto australijskog kopna.

Među 15 vrsta koje su uvrštene u spisak ugroženih vrsta je mali valabi iz Parme kojeg ugrožavaju požari i predatori, otrovna siva zmija iz Queenslanda ili mali skakavac bez krila koji je ugrožen zbog suše i čestih požara.

Brojne vrste svojstvene Australiji ugrožene su zbog smanjenja njihovog staništa usljed ljudskih aktivnosti i ekstremnih događaja, poput požara iz 2019-2020, javile su grupe za odbranu biodiverziteta.

U tim razornim požarima izgorjelo je 5,8 miliona hektara rastinja na istoku Australije i zbog njih je stradalo ili raseljeno između jedan do tri milijardi životinja.

“Posebno su požari (2019-2020) doveli do razornih posljedica za brojne vrste. Riješeni smo da pružimo najbolje šanse divljem životu”, rekla je ministarka za životnu okolinu Tanja Plibersek.

Ona je rekla da je svrstavanje vrsta u spisak ugroženih, čime se one štite zakonom o očuvanju životne okoline, važna faza za zaštitu vrsta i staništa kojima je potrebna hitna pomoć.

Istraživači ocjenjuju da je trošak borbe protiv izumiranja vrsta u Australiji oko milijardu dolara godišnje.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *