ATP u julu uvodi revolucionarnu promjenu po uzoru na ženski tenis

0
208
nova pravila atp muski tenis konsultacije teniser trener
Skupo ga košta odbijanje vakcinisanja (Foto: Ilustracija)

Asocijacija teniskih profesionalaca (ATP) u julu uvodi revolucionarnu promjenu u muški tenis kojom će biti dozvoljen takozvani coaching.

Konsultacije s trenerima, teniskim žargonom poznate kao coaching, zabranjene su u muškom tenisu, dok su kod dama dozvoljene. Sada je ATP odlučio uvesti ga i u muški tenis.

Prva faza bit će eksperimentalna i teniserima će biti dozvoljeno da se konsultuju s trenerima počevši od 11. jula. Tada počinje probni period koji će biti primijenjen na ATP turnire i kvalifikacije za ATP turnire.

Također, konsultacije s trenerima bit će dozvoljene i na US Openu te završnom Mastersu u Torinu.

Coaching će biti dozvoljen pod posebnim uslovima. Trener će morati da sjedi u posebno označenom boksu i komunikacija s igračem će biti dozvoljena samo kada se poen završi ili u slučaju da ne ometa rivala.

Također, igrač će moći da komunicira s trenerom samo u situacijama kada je na strani terena gdje sjedi njegov trener. Ukoliko igrač izađe s terena iz nekog razloga, najčešće zbog odlaska u toalet, zabranjena mu je komunikacija s trenerom.

Na kraju sezone ATP će sumirati utiske i procijeniti da li je coaching donio adekvatne rezultate te će se u zavisnosti od njih odlučiti da li će ostati na snazi. (tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here