Asteroid veličine aviona proći će pored Zemlje u nedjelju

Očekuje se da će asteroid pod imenom 2023 JK u nedjelju proletjeti pored Zemlje, promašivši naš planet za samo nešto više od 1,6 miliona kilometara.

Prema američkoj svemirskoj agenciji NASA-i, 2023 JK je otprilike veličine komercijalnog putničkog aviona. U nedjelju će također proći i asteroid JD4 – koji ima otprilike istu veličinu kao 2023 JK – a promašit će Zemlju za gotovo dvostruko veću udaljenost, prenosi HINA.

NASA predviđa naporan vikend u svemiru – nedaleko od Zemlje proći će još tri asteroida: Blue Marble veličine autobusa, 2023 JL2 veličine aviona, te HG11 – promjera od samo sedam metara – koji će se približiti na 4,5 miliona kilometara.

Prolazak JK 2023 možda je vrlo opasan u usporedbi s drugim plutajućim stijenama, ali čovječanstvo ipak ne bi trebalo mijenjati svoje planove za vikend. Za usporedbu, Mjesec se nalazi na udaljenosti od 380.000 kilometara od Zemlje, a u rijetkim prilikama kada asteroidi udare u našu planetu, obično se ne dogodi puno toga.

“Otprilike jednom godišnje, asteroid veličine automobila udari u Zemljinu atmosferu, stvori impresivnu vatrenu kuglu i izgori prije nego što stigne do površine”, objavila je NASA.

Međutim, prije otprilike 65 miliona godina, asteroid veličine planine uništio je dinosaure i većinu ostatka života na Zemlji. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *