Asteroid se ponovo približava zemlji, oglasila se NASA

Još jedan asteroid je prijetnja po planetu Zemlju. Koliko je prijetnja ozbiljna ovaj put – odgovorili su iz NASA-e.

Očekuje se da će danas asteroid proći blizu Zemlje brzinom od 24.020 kilometara na sat, piše britanski Express.

NASA je asteroid nazvala 2020CH, a otkrila ga je ove godine. Uočili su ga u solarnom sistemu 1. februara i od tada ga prati.

Uvrđena je njegova veličina, brzina i putanja kretanja.

“S obzirom na to da se planeta Zemlja nalazi na putanji asteroida, u prošlosti su se dešavali bliski susreti i udari u planetu. Zbog toga trebamo biti oprezni. Važno je uložiti napor u proučavanje ovakvih objekata – njihove veličine, sastava, strukture i putanje kretanja”, istakli su iz NASA-e.

Opasnost da asteroid udari u Zemlju uvijek postoji. Jedina prilika da planeta izbjegne katastrofu je praćenje asteroida u cilju da se to spriječi.

NASA tvrdi da se postojećom tehnologijom ovaj i slični objekti mogu udaljiti od Zemlje.

“Ključno je identificirati objekat koji je prijetnja kako bi se uspostavila međunarodna saradnja za slanje letjelice kojom će se prijetnja otkloniti”, objasnili su iz ove američke agencije.

Navodno da je asteroid vrlo mali, između 23 i 52 metra. Zbog takve dimenzije, malo je vjerovatno da bi preživio to jeste dospio kroz atmosferu do Zemlje.

Ali, udar meteora u Čeljabinsku u Rusiji iz 2013. pokazuje da i male stijene iz svemira mogu izazvati velike nevolje.

Kada je objekat veličine 20 metara ušao u zračni prostor iznad Čeljabinska, stijena je eksplodirala prije nego što će pasti na tlo.

Posljedice toga, između ostalog, su bila razbijena stakla u velikom radijusu.

NASA je procijenila da će se Asteroid 2020CH približiti planeti na udaljenosti od 0,02975 astronomskih jedinica. Jedna astronomska jedinica iznosi 149,6 miliona kilometara, koliko je otprilike udaljena Zemlja od Sunca, navodi britanski Express.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *