Asim Sarajlić predstavljao BiH na online sastanku NATO skupštine

0
489

Predsjedavajući Delegacije Parlamenta Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentu NATO-a (PSNATO) Asim Sarajlić učestvovao je na video–sastanku radnog naziva „Politički preokret u Bjelorusiji: prilika za demokratiju i implikacije za Evropsku bezbjednost“, koji je danas održan u organizaciji Međunarodnog sekretarijata PSNATO-a.

Učesnicima sastanka obratio se viši nerezidentni saradnik Instituta za međunarodne odnose u Parizu, te direktor savjetodavne agencije “Mayak Intelligence” i stručnjak za modernu Rusiju dr. Mark Galeotti, koji je govorio o političkoj i bezbjednosnoj situaciji u Bjelorusiji nakon nedavnih izbora. Posebno se tokom svog izlaganja osvrnuo i na značaj izjave predsjedavajućeg PSNATO-a i Generalnog sekretara NATO-a o situaciji u Bjelorusiji.

Tokom ove sesije, Sarajlić je upoznao predstavnike Međunarodnog sekretarijata PSNATO-a sa aktivnostima Delegacije, kao i sa aktivnostima Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost BiH.

Proljetno zasjedanje PSNATO-a, čije je održavanje prvobitno bilo planirano u maju 2020. u glavnom gradu Ukrajine Kijevu, otkazano je zbog pandemije virusa korona. U međuvremenu, Međunarodni sekretarijat PSNATO-a uspostavio je alternativne mogućnosti komunikacije s namjerom da omogući odborima PSNATO-a da se virtualno sastaju i diskutuju o izvještajima o kojima se trebalo razgovarati tokom Proljetnog zasjedanju u Kievu.

Na ovaj način planirani sastanci odbora PSNATO-a održavaće se do 18. septembra 2020. godine, s ciljem pripreme rasprave za 66. godišnju konferenciju PSNATO-a, čije je održavanje planirano od 20. do 23. novembra 2020. godine u Atini.

Članovi Delegacije PSBiH u PSNATO-a Asim Sarajlić, Nikola Lovrinović i Obren Petrović učestvovaće 17. septembra 2020. godine u radu Komiteta za nauku i tehnologiju PSNATO-a.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here