Asim Sarajlić nakon oslobađajuće presude: “Ja sam bio glavna meta”

Asim Sarajlić, bivši funkcioner Stranke demokratske akcije (SDA), danas je nakon izricanja oslobađajuće presude u Općinskom sudu Sarajevo (OSS) izjavio kako je jasno “da je organizacija cijele montaže/afere bila na drugoj strani”.

“Ko je pratio suđenje mogao je vidjeti iskaze Semira Efendića i Velida Tvrtkovića i uvjeriti se da je, zapravo, organizacija očito bila na drugoj strani cijele te montaže/afere. Muhamed Šehović je doveden u zabludu samo da bi se preko Sabahudina Delalića došlo do mene.

Ja sam bio glavna meta”, naveo je Sarajlić.

Podsjetio je kako je prije tri godine podnio ostavku na sve pozicije u stranci (SDA), te da su uslijedile sankcije Sjedinjenih Američkih Država.

Dodao je kako dosada nije kazao niti jednog slova o ovom predmetu, te da je danas u uvodu kazao “Neka visi Pedro”, aludirajući na naslov pjesme iz sedamdesetih godina prošlog stoljeća, pitajući se da li je društvo bolje nakon njegove ostavke.

“Da li je društvo bolje ostavkom Asima Sarajlića i završetkom ovog procesa? Da li su na političkoj sceni možda neki bolji momci? Ja vas uvjeravam da je gore. Ono što se danas radi s trgovinom i mandatima i potpisima i davanjem poslova, odnosno namještenja ljudima i na državnom i ostalim nivoima puno je dramatičnije i, nažalost, stanje u društvu je puno gore”, ustvrdio je Sarajlić.

U osvrtu na prvostepenu oslobađajuću presudu, Sarajlićev advokat Fahrudin Ibrišimović kazao je kako očekuje da ona bude potvrđena u drugostepenom postupku, ali i da se oni koji su podnijeli prijavu protiv njegovog klijenta suoče sa zakonom, odnosno da, kako je naveo, odgovaraju za ‘lažno prijavljivanje’.

Najavio je da će u tom pogledu pokrenuti odgovarajući postupak, ali nije precizirao kada, kako i protiv koga, uz opasku da se akteri slučaja najprije trebaju izviniti porodici njegovog klijenta koja je preživjela agoniju dugu nekoliko godina.

Općinski sud Sarajevo izrekao je danas prvostepenu presudu kojom su Asim Sarajlić, Sabahudin Delalić i Muhamed Šehović, oslobođeni optužbi za krivično djelo – davanje dara i drugih oblika koristi.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *