Arnautović optužio biračke odbore, CIK zbog njih bio spriječen prezentirati rezultate izbora

Opći izbori u BiH održani su 2. oktobra ove godine. Centralna izborna komisija održala je konferenciju za medije.

Tom prilikom predsjednik CIK-a Suad Arnautović je rekao da petog dana od održanih izbora u BiH, zbog neizvršavanja obaveza biračkih odbora CIK je bio spriječen da javnosti prezentira rezultate.

– Zbog njihovog nerada veliki je teret spao na općinske odbore – rekao je Arnautović.

Rekao je da nije ispoštovan ni rok koji je imala gradska i općinska komisija da zatraže pomoć od CIK-a za otvaranje vreća, te da je on istekao u srijedu.

– Jučer smo prema 11 općinskih izbornih komisija uputili naredbu da dostave rezultate sa biračkih mjesta, pa čak i onih koja nisu validirana – rekao je Arnautović.

Pogrešno je pakovan izborni materijal, ukazao je, a dešavalo se da kandidat ima više glasova od stranke, što je nemoguće.

Obuka članova biračkih odbora

Podsjetio je da je ove godine poseban značaj dat obuci članova biračkih odbora i kazao je da je za kašnjenje smatra krivim to što su članovi biračkih odbora birani od stranaka i da je njima bilo važnije da dojavljuju rezultate strankama.

Arnautović je pokazao prijedlog CIK-a za uvođenje digitalnih tehnologija.

– Prva stvar, prijedlog CIK-a za uvođenje novih tehnologija u Izbornom procesu koji je podrazumijevao uvođenje skenera, automatskog fingerprint sistema i brz transfer rezultata izbora. Doveli smo ovdje, u tom trenutku, najboljeg stručnjaka na svijetu, direktora izbornih operacija Estonije. Čovjek je dao analizu našeg izbornog sistema i predložio mjere. Mi smo te mjere prihvatili i poslali, uputili Parlamentarnoj skupštini na usvajanje – rekao je Arnautović.

Dodao je da CIK nije Parlament, ne donosi zakone.

– CIK nije zakonodavac. Mi ne možemo uvoditi nove tehnologije bez odluke Parlamenta. To mora Parlament donijeti Zakon – poručio je.

– Onog trenutka kad birač glasa, na primjer u 13 sati u popodnevnim satima, taj glas, taj rezultat bi bio u Sarajevu, u glavnom centru – dodao je Arnautović.

Četvrti dokument se odnosi na izmjene i dopune Izbornog zakona.

– U ovom trenutku objavljujemo preliminarne rezultate i na njih nije dozvoljeno podnositi prigovor ili žalbu – kaze Arnautović.

Objavljivanje glasova

Još danas i sutra će glasovi biti objavljivani jednom dnevno u 15 sati, a zatim svaka dva dana.

U Hozićima će biti održani ponovljeni izbori te je imenovana nova Općinska komisija.

– Danas će biti ažuriran i broj prigovora i žalbi – rekao je Arnautović.

Članica CIK-a Irena Hadžiabdic kazala je da nisu uneseni podaci u Banjoj Luci.

– I to za 7-8 biračkih mjesta, rezultati nisu čisti. Problem komisija je bio dvostruk, materijal nije bio spakovan, nije bilo spiskova, a dio koji su dobili nije bio matematički ispravan. Sav materijal je jučer krenuo prema Sarajevu i ponovo će se brojati – rekla je Hadžiabdić.

Dodala je da je 1.000 biračkih mjesta ponovo prebrojano.

– Birački odbori će biti predmet rada tužilaštva, rekla je Hadžiabdić. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *