Arnaut poziva na smjenu Čovića

OHR ima ovlasti da nametne izdvajanje sredstava, ali pozivamo ih da pored toga i smjene Dragana Čovića s pozicije predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH

Vijeće ministara danas nije usvojilo ni dnevni red, a zajedno s njim nisu raspravljali ni o odluci o finansiranju izbora. Ministar finansija Vjekoslav Bevanda nazvao ga je nezakonitim.

Damir Arnaut, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, reagovao je na ovakvo postupanje Vijeća ministara rekavši kako je sve to nesumnjivi izraz težnji HDZ-a da blokira i opstruiše demokratske procese dok ne dobije promjenu Izbornog zakona po svojoj volji.

– Dosad su krali glasove a sad pokušavaju da nam ukradu i pravo glasa. To je nedopustivo. OHR ima ovlasti da nametne izdvajanje sredstava, ali pozivamo ih da pored toga i smjene Dragana Čovića s pozicije predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH, naveo je Arnaut.

On u svom saopćenju navodi kako je opće poznato da HDZ ministri i zastupnici ni zapisnik ne smiju usvojiti ako to Čović ne odobri.

– Nema sumnje da je upravo Čović direktni nalogodavac ove blokade. Ovo je opasan čin. Radi se o udaru na Ustav BiH i otvoreno kršenje Izbornog zakona BiH. Također pozivamo CIK da pred nadležnim Tužilaštvom pokrene postupak u cilju utvrđivanja odgovornosti i sankcionisanja odgovornih za opstrukciju izbora odmah po isteku zakonskog roka u četvrtak, rekao je Arnaut.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *