Apokaliptični prizori iz Češke nakon razornog tornada (Foto)

Tornado koji je sinoć pogodio jugoistočni dio Češke Republike ozlijedio je najmanje 200 ljudi. Poginulo je troje ljudi. Stotine spasilaca iz cijele zemlje su na terenu. Scene nakon prolaska tornada izgledaju apokaliptično.

Političar iz Južne Moravske Jan Grolich objavio je na Twitteru da je tisuće kuća uništeno ili oštećeno.

“Molim vas ne idite u pogođena područja, spasioci trebaju mir kako bi radili. Vaša pomoć bit će potrebna u narednim danima”, napisao je Grolich.

Na područje pogođeno tornadom kod Hodonina poslana je i vojska opremljena teškom mehanizacijom. Očekuje se dolazak austrijskih i slovačkih spasilačkih služba koje će pomoći češkim, poručili su iz vlade.

Zasad je, javljaju češki mediji, a prenosi AP, potvrđena smrt troje ljudi, a ozlijeđeno ih je više od 200. Tornado je zahvatio nekoliko gradova na jugoistoku Češke te je rušio kuće do temelja.

Češka ministrica financija Alena Schillerová kazala je da se priprema jednokratna pomoć za stanovnike pogođenog područja, piše CT24.

Oko 75.000 ljudi u Češkoj ostalo je bez struje, više od 40.000 njih je u južnoj Moravskoj, najteže pogođenoj regiji. Zbog drveća koje je tornado srušio na željezničku prugu pojavili su se problemi u željezničkom prometu na jugu Češke.

Meteorolog češke televizije rekao je da je tornado, prijavljen u gradovima oko Hodonina, duž austrijske granice i 270 km jugoistočno od Praga, možda dosegnuo razinu F3-F4, a da je vjetrovi na zadnjoj razini udarali 267-322 km na sat.

Jako je pogođeno sedam mjesta, a najveću štetu bilježe Hrušky, Moravská Nová Ves, Lužice i Mikulčice. Dijelovi sela i mjesta su sravnjeni sa zemljom i puno je ozlijeđenih.

Južnomoravska regija proglasila je odmah sinoć stanje opasnosti za regije Břeclav i Hodonín. O tome su javnost obavijestili predsjednik Jan Grolich i ministar unutarnjih poslova Jan Hamáček.

Autocesta D2 u smjeru Slovačke oko ponoći je potpuno zatvorena, koristi se samo za prolazak hitnih službi. Konvoj spasilačkih službi krenuo je nešto prije ponoći iz Praga.

Snimke i fotografije s društvenih mreža pokazuju kuće i crkve bez krovova, razbijene prozore, ali i objekte koji su potpuno uništeni, srušena stabla i uništene automobile. (H)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *