Aplikacija za elektronsku prijavu političkih subjekata

Zahvala Misiji OSCE-a u BiH na svoj dosadašnjoj pomoći aktivnostima Centralne izborne komisije BiH i unaprjeđeniju izbornog procesa

U Centru za edukaciju Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine danas je održana primopredaja aplikacije za elektronsku prijavu političkih subjekata putem portala “e-Izbori“ između Misije OSCE-a u BiH i Centralne izborne komisije BiH.

Primopredaju su ozvaničili Suad Arnautović, predsjednik Centralne izborne komisije BiH i Brian Aggeler, šef Misije OSCE-a u BiH.

Arnautović je istakao da uvođenje web aplikacije za elektronsku prijavu političkih subjekata putem portala “e-Izbori“ predstavlja značajan iskorak pred Lokalne izbore 2024. godine u Bosni i Hercegovini.

Web portal, “e-Izbori“ koji pored drugih aplikacija sadrži i ovu aplikaciju nudi političkim subjektima potpuno jednostavan alat koji štedi vrijeme, otklanja nedoumice i greške, postavlja zakonom propisane uslove te time ubrzava, pojednostavljuje i maksimalno validira unos u skladu sa zakonskim propisima. Ovim se smanjuje mogućnost zloupotrebe što u izbornom procesu ima veliku važnost.

Aggeler je pohvalio aktivnosti Centralne izborne komisije BiH na osiguranju demokratskih prava građana BiH i jačanju izbornog sistema i naglasio da bi vlasti trebale osigurati odgovarajuću i efikasnu raspodjelu sredstava kako bi se osigurala funkcionalnost Centralne izborne komisije BIH kao institucije, uključujući i godine kada nema izbora, kao i za pokrivanje svih povezanih troškova. Prema njegovim riječima Centralnoj izbornoj komisiji BiH potrebno je osigurati potrebne resurse za razvoj njene informatičke infrastrukture, kao i za zapošljavanje dovoljnog broja kvalifikovanog osoblja u svim odsjecima, a posebno u službi za reviziju, pravnom i IKT sektoru.

“Pozivi na proizvoljne smjene članova Centralne izborne komisije BiH su neprihvatljivi i protivni međunarodnim standardima dobre prakse u izbornim pitanjima“, naglasio je ambasador Aggeler i dodao da bi vlasti trebale osigurati da članovi izborne administracije obavljaju svoje dužnosti bez straha od odmazde ili postupaka zastrašivanja.

Arnautović se zahvalio Misiji OSCE-a u BiH na svoj dosadašnjoj pomoći aktivnostima Centralne izborne komisije BiH i unaprjeđeniju izbornog procesa.

Tokom ceremonije je emitiran i video spot o Aplikaciji za registraciju političkih subjekata.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *