Apelom za prekid rata u Ukrajini počela konferencija G20

Apelom indonezijskog domaćina za prekid rata u Ukrajini na Baliju je počeo sastanak ministara vanjskih poslova iz najbogatijih i najrazvijenijih zemalja (G-20).

– Dok se ministri vanjskih poslova G-20 suočavaju s višestrukim krizama, uključujući i dugotrajne učinke pandemije koronavirusa, sve te krize je zasjenio rat u Ukrajini i njegove posljedice – rekla je indonezijska ministrica vanjskih poslova Retno Marsudi na uvodnoj sjednici.

Pozvala je na jedinstvo među grupom, koja je uključivala ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, kineskog ministra vanjskih poslova Wang Yija, američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena i nekoliko evropskih kolega, uprkos znakovima da će bilo kakav konsenzus o tom pitanju biti moguć, izvještava Associated Press.

– Svijet se tek treba oporaviti od pandemije, ali već smo suočeni s drugom krizom: ratom u Ukrajini. Posljedice rata osjećaju se globalno na hrani, energiji i mnogim stvarima – rekala je Marsudi učesnicima konferencije.

Napomenula je da su siromašne zemlje i zemlje u razvoju sada suočene s najvećim teretom nestašice goriva i žitarica koji je posljedica rata u Ukrajini te da G-20 ima odgovornost da se pozabavi tim pitanjem ili da rizikuje da svijet izgubi vjeru u multilateralna pravila međunarodnog poretka koji je nastao nakon Drugog svjetskog rata.

Rat u Ukrajini uzdrmao je taj poredak, rekla je, dok je Lavrov bez ikakve reakcije prevrtao svoje papire sjedeći između ministara vanjskih poslova Saudijske Arabije i Meksika u indonezijskom ljetovalištu Bali, gdje se konferencija održava.

– Iskreno, ne možemo poreći da je svijetu postalo teže sjediti zajedno. Trenutna situacija u svijetu čini da ljudi gube vjeru u multilateralizam i njegovu sposobnost da učinkovito odgovori na globalne izazove – rekla je indonezijska ministrica vanjskih poslova.

– Dakle, naša je odgovornost što prije okončati rat i riješiti naše nesuglasice za pregovaračkim stolom, a ne na bojnom polju. Svijet nas gleda, tako da ga ne smijemo iznevjeriti – poručila je ona u svom govoru.

Njen govor je jedini dio konferencije koji je bio otvoren za medije, iako se očekuje da će pojedinačno ministri održati odvojene sastanke jedan na jedan kao i manje grupe na marginama događaja, koji je preteča samita lidera G-20 grupe koji će se održati na istom mjestu u novembru.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *