Apel iz Crvenog križa: Pomozite ako ste u mogućnosti, mi smo očajni, a građani su nam gladni

0
505

Veliki je broj samih i starijih korisnika, ali i onih koji žive sa djetetom koje je ostalo bez posla ili je radilo na dnevnicu

Vapaje gladnih, izmučenih, napuštenih čuju svi koji prepoznaju i osjećaju ljudski bol. Nažalost, takvih je sve manje, a zahtjeva za pomoć koje svakodnevno zaprima Crveni križ sve više. Rezama Musić, sekretarka Crvenog križa Općine Novi Grad, kaže da je stanje alarmantno.
I stari i mladi

– Tužno je u kakvoj situaciji smo se preko noći našli. Preteško je zato što molbi za pomoć imamo podjednako i od starih i bolesnih i od mladih koji su ostali bez posla. Koliko se traže pelene za odrasle, toliko je potrebno i pelena za bebe. Svakodnevno nam dolaze građani koji mole samo za topli obrok, kilogram brašna, litar ulja, kilogram deterdženta, sapun. Primamo pozive svakodnevno od 9 do 13 sati, ali imamo i veliki broj onih koji dolaze, ističe Musić.

Donacija Crveni križ gotovo da i nema. Od početka pandemije koronavirusa imali su nekoliko namjenskih donacija koje su bile za određene osobe i Islamic Relief je donirao pakete sa higijenskim artiklima koji su isti dan podijeljeni.

– Svakodnevno smo na terenu. Naši volonteri odnose hranu na adrese starijih korisnika, odlaze im u kupovinu i po lijekove. Ogromnu podršku imamo od GSS-a Novi Grad, Civilne zaštite Novi Grad i MUP-a KS-a. Podijelili smo sve zalihe hrane što smo imali i trenutno smo u bezizlaznoj situaciji. Veliki je broj samih i starijih korisnika, ali i onih koji žive sa djecom koja su ostala bez posla ili su radila na dnevnicu. Imamo molbe i mladih bračnih parova koji plaćaju kirije, u kreditu su, ostali su bez posla, imaju jedno, a često i više djece. Obraćali smo se Centru za socijalni rad da bar tokom ovakvog stanja administraciju malo ostave po strani.

Naš sistem je takav, da bi osoba ostvarila pravo na topli obrok, mora prikupiti veliki broj papira na nekoliko različitih mjesta. Očekivali smo i da će Krizni štab donijeti odluku o pojačavanju broja obroka na svakom punktu javnih kuhinja. Nažalost, ništa se od toga nije desilo. Stanje je teško. Mi smo očajni, a građani su nam gladni, naglasila je Musić i apelovala na građane da pomognu ukoliko su u mogućnosti sa prehrambenim artiklima, sredstvima za higijenu, pelenama za odrasle i bebe te kozmetikom za njegu beba.

Crveni križ Novi Grad se nalazi na Trgu solidarnosti 23 na Alipašinom Polju, a broj telefona je 033 545-598.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here