Antiratni skup u Beogradu: ”Rat u Ukrajini nije ruski već Putinov, Rusija je protiv Putina”

Rat u Ukrajini nije ruski rat, to je Putinov rat, Rusija je odavno protiv Putina, zbog toga je i počelo ludilo kojim se diže Putinov rejting, rečeno je danas na protestu Ruskog demokratskog društva kojim je zatraženo hitno povlačenje ruskih trupa sa teritorije Ukrajine i Novu 2023. godinu bez rata.

Naglašeno je da se rat u Ukrajini ne vodi u ime ruskog naroda i da je to zločinalki rat koji je sramota za Rusiju i koji što prije mora da se prekine povlačenjem ruske vojske.

Istaknuto je da su ruski vojnici mobilisani iz najsiromašnijih dijelova zemlje, da ih Putin bezdušno uništava i da to mora hitno da prestane, kao i ubijanje Ukrajinaca i uništavanje ukrajinskih gradova.

Rečeno da je u Rusiji veoma opasno protestovati protiv rata, ali da sve više ljudi, svako na svoj način, pokušavaju da utiču na što brži prestanak rata.

Navedeno je da državljani Rusije koji se protive ratu “pale” vojne komesarijate i centre za regrutaciju i ispisuju antiratne grafite, a da oni koji se javno usprotive ratu završavaju u zatvorima.

Ocijenjeno je da se o tome veoma malo malo zna jer su oči svijeta na Ukrajini, “a većina srbijanskih medija na poziciji zvanične Putinove vlasti”.

Navedeno je da je zbog rata iz Rusije izbjeglo oko milion građana i da je na nedavno održanom kongresu u Berlinu učestvovalo oko 300 ruskih antiratnih organizacija.

Ukazano je da te organizacije skupljaju novčanu pomoć za Ukrajinu i naglašeno da je antiratni pokret u Rusiji snažan i da sve više jača.

Učesnici protesta su prošetali centralnim beogradskim ulicama u pokušaju da dođu do Ambasade Rusije, ali je policija blokirala prilaz zgradi, a ispred same ambasade bio je raspoređen kordon policije opremljen za razbijanje demonstracija.

Uzvikivali su “Ne ratu!”, “Mi smo Rusija, Putin nije Rusija” i “Rusija bez Putina”, “Mir Ukrajini, sloboda Rusiji” i “Rusija će biti slobodna”, i tražili oslobađanje ruskih disidenata.

Na putu do Ambasade Rusije demonstranti su nekoliko minuta zastali ispred Ambasade Belorusije i uzvikivali “Lukašenka u Hag” i “Živjela Bjelorusija”.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *