Antifašisti iz BiH, Slovenije, Hrvatske, Srbije i Crne Gore u Stocu

Antifašisti su započeli podizanjem zastave na novopostavljeni jarbol kod spomenika nevino ubijenih civila u selu Orašlje '43. i '93.

0
344
Antifašisti iz regije danas u Stocu

Više stotina antifašista stiglo je danas u Stolac kako bi učestvovali u obilježavanju 77 godina oslobođenja Stoca od fašizma u Drugom svjetskom ratu.

Gosti su stigli iz cijele BiH, Slovenije, Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Prvi dan obilježavanja, u skopu dvodnevnog programa, antifašisti su započeli podizanjem zastave na novopostavljeni jarbol kod spomenika stradanju nevino ubijenih civila u selu Orašlje 1943. i jula 1993. godine.

Drugog dana obilježavanja održan je marš kroz Stolac do spomen obilježja gdje je polaganjem cvijeća odata počast poginulim herojima.

– Jako je važno danas biti u Stocu, ne samo da bi se sjećali prošlosti već da se nadahnemo najljepšim i najpozitivnijim stvarima slavne historije koju svi baštinimo, poručio je predsjednik SABNOR-a BiH Sead Đulić.

Stolac je od početka Drugog svjetskog rata, pa sve do 25. oktobra 1944. bio pod okupacijom prvo Italijana, a zatim Njemaca koji su imali veliku pomoć domaćih izdajnika i sljedbenika ustaškog i četničkog pokreta. Pripadnici 13. i 15. brigade, 29. hercegovačke partizanske udarne divizije oslobodile su Stolac od okupatora, a već dan kasnije i Čapljinu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here