Antarktika se topi na rekordnih 20 stupnjeva

Na Antarktici prvi put u povijesti zabilježena temperatura viša od 20 stupnjeva Celzijevih, a znanstvenici koji prate mjerenja smatraju da je novi rekord nevjerojatan i nenormalan.

Brazilski znanstvenici na otoku Seymour zabilježili su 9. veljače 20,75 stupnjeva Celzijevih, što je gotovo za stupanj više od prijašnjeg rekorda izmjerenog na otoku Signy u siječnju 1982. godine, a iznosio je 19,8 stupnjeva Celzijevih, piše Guardian.

Što se kontinentalnog dijela Antarktike tiče, argentinska istraživačka postaja izmjerila je 6. veljače u bazi Esperanzi 18,3 stupnja Celzijeva, što je rekord za to područje.

Kad bi se sve otopilo, nivo mora porastao bi 50 do 60 metara

Ova rekordna mjerenja još treba potvrditi Svjetska meteorološka organizacija, ali poklapaju se s trendovima uočenim na Antarktici, koja se zagrijala za gotovo 3 stupnja Celzijeva u odnosu na predindustrijsko doba. Taj tempo zagrijavanja smatra se među najbržima na planetu.

Brazilski znanstvenici smatraju da na to utječu promjene oceanskih struja i klimatske pojave El Niña.

Područje Antarktike čuva oko 70 posto svježe vode planeta u obliku snijega i leda. Kad bi se sve to otopilo, nivo mora porastao bi 50 do 60 metara, ali to bi trajalo nekoliko generacija.

Prepolovile se kolonije pingvina

UN-ovi znanstvenici predviđaju da će oceani do kraja ovog stoljeća biti viši od 30 do 110 centimetara, ovisno o rezultatima ljudskih napora da se smanje emisije stakleničkih plinova koji zagrijavaju Zemljinu atmosferu te o osjetljivosti ledenog pokrova.

Najviše je pogođeno područje antarktičkog poluotoka koji seže prema Argentini. Tamo je vidljivo otapanje ledenjaka koji se povlače više od 100 metara u zaljevu Discovery, kao i veliki ogoljeli dijelovi zemlje na mjestima gdje se snijeg otopio za manje od tjedan dana. Kako posljednjih godina temperature brže rastu tijekom zime, vjeruje se da ta pojava utječe na dramatično smanjenje kolonija pingvina koje su ovisne o životu na ledu. Te kolonije su se sada više nego prepolovile.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *