Anis Ajdinović najavljuje: Upozorenja nisu imala efekta, inspekcija počinje kažnjavati

Federalni inspektori, već sada danonoćno obavljaju pojačane kontrole, zajedno sa kolegama sa kantonalnog nivoa, kazao nam je direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović, osvrćući se na današnju izjavu pomoćnika ministra zdravstva FBiH Gorana Čerkeza o tome kako će biti zatražene pojačane kontrole.

– Ono što je odredilo te kontrole jeste da su one bile preventivnog i korektivnog karaktera. Mi zaista nismo kažnjavali. Nismo građane, koji su izašli iz teškog perioda od dva mjeseca, dovodili u situaciju da ih kažnjavamo svaki put kada vidimo da ne nose maske. S druge strane, svi znamo kakav su ekonomski udarac pretrpili poslovni subjekti. Zamislite sad da još dođe inspekcija i da ih kažnjava zato što nisu baš svaku od preporuka ispoštovali. Međutim, vidimo da se situacija usložnjava, vidimo da su se privredni subjekti, ali i građani koji koriste usluge u tim privrednim subjektima, opustili. Ove pojačane kontrole ćemo, nažalost, najvjerovatnije morati učiniti represivnim. To podrazumijeva da ćemo, nažalost, onim subjektima koji su kršili preporuke i koje smo upozoravali, pri kontrolnom nadzoru izreći i kazne, ako se utvrdi da nisu ispoštovali ono što smo im naložili – naglasio je Ajdinović.

Napomenuo je kako su kazne visoke.

– Po Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti kazne se kreću od 2.000 do 10.000 KM, a što se tiče nepridržavanja mjera izrečenih od inspektora predviđena je kazna od 3.000 do 15.000 maraka. To je još gora opcija za sve one koji su upozoreni, a nisu ispoštovali ono što je inspekcija rekla – dodao je Ajdinović.

Podsjetio je da su od obaveznog nošenja maske izuzeti samo gosti u ugostiteljskim objektima dok sjede za stolom.

– Svi ostali, u tržnim centrima, u prodavnicama, u svakoj drugoj vrsti privrednih subjekata, što uključuje i proizvodne hale u fabrikama, moraju nositi maske i poslodavci moraju osigurati prostor za održavanje distance od 1,5 do dva metra. Također, javna gradska saobraćajna preduzeća trebaju organizovati saobraćaj na način da budu ispoštovane sve preporuke Zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva zdravstva. Ne možemo imati situaciju da su nam autobusi i tramvaju pretrpani. Znam da je teško nekome onemogućiti da uđe u prevozno sredstvo – napomenuo je Ajdinović.

Poseban apel je uputio mladim ljudima.

– Omladina se osjeća otpornom i jakom i može asimptomatski to proći ako se zarazi koronavirusom. Međutim, oni predstavljaju rizik za stariju populaciju, odnosno za roditelje, nane, dede…, koji spadaju u kritičnu kategoriju koja može proći sa kritičnim posljedicama – rekao je Ajdinović.

Dodao je još i kako ključ da se što lakše prebrodi period epidemije koronavirusom ipak leži u rukama građana, pozivajući ih još jednom da poštuju sve propisane mjere zaštite.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *