Analiza podigla prašinu: Stranke i udruženja koja su, i koliko, dobila novaca iz budžeta

Priču koju je jučer objavio portal akta.ba danas je prenio niz bh. portala, a bh. javnost putem društvenih mreža od jutros ne prestaje s kritikama. Naime, radi se o članku pod naslovom “45 miliona za 100 udruženja u FBiH” u kojem su izneseni podaci Finansijsko-informatičke agencije u Federaciji BiH, koje je Akta.ba objavila. Akta.ba tako piše da je 9.576 udruženja Federacije BiH iz budžeta povuklo 113,6 miliona KM pri čemu su najviše novca dobile političke stranke, sportski klubovi, boračke organizacije i vjerske zajednice.

Portal navodi da je 2021. godine najviše novca dobila SDA Sarajevo (preko tri miliona KM), slijedi FK Velež sa 2,4 miliona KM, te stranke HDZ BiH sa 2,1 milion KM I SDP BiH 1,7 miliona KM.

Ovdje je bitno napomenuti da je u vezi pomenutog članka za akta.ba već reagirao FK Velež, a njihove navode možete pogledati OVDJE.

Na listi se u proteklih nekoliko godina pojavljuju uglavnom ista udruženja, ali i strana predstavništva, ističe akta.ba. Posebnu pažnju je tako privukla informacija da je za Turkiye Radyo Televizyon Kurumu Republika Turska – Predstavništvo TRT u BiH iz budžeta izdvojeno čak 909.626 KM.

Značajna sredstva dobio je veliki broj boračkih udruženja i saveza, a za razliku od prethodnih godina, na ovogodišnoj listi uglavnom dominiraju sportska udruženja, navodi portal akta.ba.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *