Amiru Zukiću poništena osuđujuća presuda od tri godine zatvora

Zukiću, Traki, Karavdiću i Džananoviću bit će ponovo suđeno pred Općinskim sudom u Sarajevu, dok je Sarajlić pravosnažno oslobođen krivice

kantonalni sud sarajevo ukinuo prvostepenu presudu za amira zukica koji je bio osudjen na kaznu zatvora od 3 godine
Amir Zukić bivši sekretar SDA (Foto: Arhiva)

Bivšem sekretaru SDA Amiru Zukiću ukinuta je prvostepena presuda gdje je bio osuđen na tri godine zatvora.

Tako je Kantonalni sud u Sarajevu ukinuo presudu kojom je Zukić osuđen zbog krivičnog djela primanje dara i trgovina uticajem, saznaje Istraga.ba.

Naloženo je ponovno suđenje pred Općinskim sudom u Sarajevu protiv optuženih Amira Zukića, Senada Trake, Ramiza Karavdića i Eseda Džananovića. Istovremeno, Kantonalni sud je potvrdio oslobađajući dio prvostepene presude kojom je bivši potpredsjednik SDA Asim Sarajlić oslobođen krivice.

Zukiću, Traki, Karavdiću i Džananoviću bit će ponovo suđeno pred Općinskim sudom u Sarajevu, dok je Sarajlić pravosnažno oslobođen krivice.

Podsjetimo, u julu prošle godine Općinski sud u Sarajevu osudio je Amira Zukića na tri godine zatvora, Safeta Bibića na šest godina, Senada Traku na godinu i šest mjeseci, Ramiza Karavdića na dvije godine i Esed Džananović tri godine zatvora nakon su su proglašeni krivim za korupciju i trgovinu uticajem prilikom nezakonitog zapošljavanja u Elektroprivredi BiH. Asim Sarajlić i Nedžad Trako su i tada bili oslobođeni krivice.

Prema optužnici, Zukić i Bibić su tokom 2016. godine organizirali grupu kojoj su se pridružili Nedžad i Senad Trako te Karavdić, koji su pronalazili osobe spremne da daju novac za zaposlenje u podružnicama “Elektrodistribucije” pri “Elektroprivredi BiH”. Nakon toga su, prema optužnici, koristeći svoj uticaj, preko Eseda Džananovića realizirali nezakonita zapošljavanja u “Elektroprivredi”.

Optužnicom su se Sarajlić i Mirsad Kukić teretili za primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, a Seid Fazlagić za pomoć počinitelju nakon izvršenog krivičnog djela, dok je Zukić optužen i za nedozvoljeno držanje oružja.

Predmet protiv Kukića je 2017. razdvojen zbog zdravstvenog stanja, te je on krajem 2020. osuđen na godinu dana zatvora zbog primanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem. No, i ta presuda je kasnije ukinuta i naređeno je ponovno suđenje. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *