Amerika upozorila bh. banke: Rizikuju sankcije ako posluju s osobama s crne liste

Moris je naglasila potrebu da banke poznaju svoje klijente s obzirom na rizike – i posljedice – poslovanja sa sankcioniranim pojedincima, stoji u saopćenju
amerika upozorenje banke bih poslovanje osobe sankcije crna lista
Detalj sa sastanka u Sarajevu (Foto: X)

Tokom posjete BiH, vršilac dužnosti pomoćnika sekretara za finansiranje terorizma i finansijske zločine Ministarstva trezora SAD-a Anna Morris sastala se sa nizom lidera bankarske i finansijske industrije, kao i zvaničnicima na državnom i entitetskom nivou BiH, naveli su iz ambasade SAD-a u Sarajevu.

Ona je pozdravila je usvajanje zakona o BPPN/BPFT  (Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti)

U BiH kao važan korak na putu pristupanja EU i naglasio važnost snažne implementacije kako bi se kriminalcima i teroristima zatvorili nezakoniti finansijski putevi.

– Moris je naglasila potrebu da banke poznaju svoje klijente s obzirom na rizike – i posljedice – poslovanja sa sankcioniranim pojedincima, stoji u saopćenju.

Ponovila je da će Sjedinjene Države nastaviti koristiti sva sredstva koja su im na raspolaganju da podrže suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter BiH.

“To znači ako finansijska institucija obavlja transakciju za sankcioniranu osobu ili subjekt u BiH, ta finansijska institucija ili banka izlaže samu sebe riziku sankcija. Nama je bilo veoma važno prenijeti ovu poruku bankarskom sektoru ovdje u zemlji kako bi oni shvatili eventualne posljedice sankcija”, rekla je Morris u Sarajevu. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *