Američko ministarstvo objavilo ugovor Vlade RS-a i lobista, mjesečno koštaju 80.000 dolara

Američko Ministarstvo pravde objavilo je povjerljiv dokument u kojem stoji da je Republika Srpska za 80.000 dolara mjesečno unajmila američku advokatsku kompaniju za lobiranje “McGinnis Lochridge” kako bi ih savjetovala i predstavljala u pravnim međunarodnim pitanjima.

U povjerljivom dokumentu koji je objavljen, potpisnik dokumenta je ministar ekonomije i regionalne saradnje Republike Srpske Zlatan Klokić, kao i advokat unajmljene kompanije Martin T. Lutz.

U dokumentu koji predstavlja sporazum o angažmanu, kako je objavio Radio Slobodna Evropa, navodi se da su predviđanja kompanije kako će vladi Republike Srpske pomagati u sljedećim pitanjima:

– Pravna pitanja i obaveze Republike Srpske pod primjenjivim međunarodnim zakonom, uključujući Dejtonski mirovni sporazum i druge sporazume u kojima je Bosna i Hercegovina potpisnica, poput Evropske konvencije o ljudskim pravima.

– Prava i obaveze Republike Srpske i Bosne i Hercegovine prema Uredu visokog predstavnika, Vijeću za implementaciju mira, Sigurnosnom vijeću Ujedinjenih nacija, OSCE-a, Evropske unije, Vijeća Evrope i drugih.

Pored toga, obaveze advokatske firme iz Teksasa bit će da savjetuje po pitanju odnosa sa međunarodnom zajednicom, zatim pravnih pitanja koja se odnose na usklađivanje institucija i zakona Republike Srpske i Bosne i Hercegovine sa ustavnim okvirom BiH u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Također, prema podacima dokumenta angažmana, ‘McGinnis Lochridge LLP’ savjetovat će vladu Republike Srpske po pitanju usklađivanja zakona i institucija BiH i RS-a sa evropskim standardima u vezi sa pristupanjem Evropskoj uniji.

Područje djelovanja prema potpisanoj saradnji ne uključuje zastupanje Republike Srpske ili bilo kojeg njenog zvaničnika po pitanjima koja se tiču pripremanja ili vođenja parnica pred sudovima unutar ili van BiH.

“Bilo koje predstavljanje na sudovima bit će dogovoreno odvojeno”, navodi se u dokumentu koji je objavilo američko Ministarstvo pravde. Prema Zakonu o registraciji stranih agenata (FARA) koji je donesen 1938. godine, saradnja u političkim aktivnostima ili drugim sličnim aktivnostima utvrđenim statutom, obavezni su da Ministarstvu pravde prijave i javno objave saradnju s takvim subjektima, kao i aktivnosti, primanja i isplate.

U odgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE), američki advokat Martin Lutz koji je sa RS-om potpisao sporazum, naveo je kako on ne može da kometariše svoj rad za bilo kojeg klijenta.(dnevno,tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *