Međuzvjezdani meteor se sudario sa Zemljom

Istraživači su otkrili prvi poznati međuzvjezdani meteor koji je ikada udario Zemlju, pokazuje nedavno objavljeni dokument svemirske komande Sjedinjenih Američkih Država, objavio je CNN.

Međuzvjezdani meteori potiču izvan našeg Sunčevog sistema, i veoma su rijetka pojava, ali se jedan 8. januara 2014. godine srušio u blizini sjeveroistočne obale Papue Nove Gvineje, piše CNN.

Taj objekat je kao međuzvjezdani meteor, u studiji iz 2019, identifikovao Amir Siraj, tadašnji student na Univerzitetu Harvard.

Siraj je u to vrijeme, zajedno sa profesorom sa Harvarda Abrahamom Loebom, istraživao „Oumuamuu“, prvi poznati međuzvjezdani objekat u našem solarnom sistemu, koji je pronađen 2017. godine. Tada je odlučio da prođe kroz NASA-in centar za proučavanje objekata blizu Zemlje kako bi pronašao druge međuzvjezdane objekte i pronašao ono za šta je vjerovao da je međuzvjezdani meteor u roku od nekoliko dana.

Naime, velika brzina meteora je ono što je Siraju u početku zapalo za oko. Njegovi proračuni su pokazali da je meteor išao brzinom od 60 kilometara u sekundi u odnosu na Sunce. Zatim je mapirao putanju meteora i otkrio da je u nevezanoj orbiti, za razliku od zatvorene orbite drugih meteora. To znači da umjesto da kruži oko Sunca kao drugi meteori, dolazi izvan Sunčevog sistema.

Loeb i Siraj, međutim, nisu mogli da objave svoje nalaze u naučnim časopisima, jer su njihovi podaci došli iz NASA-ine baze podataka CNEOS, koja ne otkriva koliko su očitavanja tačna.

Posijle višegodišnjih pokušaja da pribave potrebne dodatne informacije, zvaničnu potvrdu da se zaista radi o međuzvjezdanom meteoru dobili su od zamjenika komandanta američke svemirske komande.

Od kada je dobio potvrdu i Ministarstva odbrane, Siraj i njegov tim rade na tome da ponovo pokušaju da objave svoje nalaze u naučnom časopisu.

On bi želio i da pokuša da izvadi dio meteora iz Tihog okeana, ali je priznao da bi to bila malo vjerovatna mogućnost zbog same veličine projekta.

Ukoliko bi istraživači uspjeli da se dočepaju “svetog grala međuzvjezdanih objekata”, Siraj je istakao da bi to predstavljalo naučnu revoluciju koja bi pomogla otkrivanju svijeta izvan našeg solarnog sistema.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *