Američka firma napravila uređaj koji testira koronavirus za pet minuta

0
87

SAD odobrile su brzi test čija je svrha u svega nekoliko minuta ustanoviti je li osoba zaražena koronavirusom.

Tvrtka Abbott Laboratories, koja je osmislila uređaj, kaže da je on malen i prenosiv, otprilike veličine tostera, te da se, u slučaju potrebe može postaviti i izvan bolnice.

Testiranjem se u roku od pet minuta može utvrditi je li osoba zaražena koronavirusom, a za 13 je minuta moguće definitivno ustanoviti je li osoba negativna na virus, stoji u priopćenju američke tvrtke.

Uprava Abbotta u petak je objavila da je dobila hitno odobrenje Uprave za hranu i lijekove (FDA) za početak proizvodnje uređaja te da uskoro kane proizvoditi pet milijuna sprava mjesečno.

Proteklog je vikenda FDA odobrio postupak testiranja koji bi trebao dati rezultate u roku od 45 minuta. No problem je u tomu što se uređaji proizvođača Cepheida koriste uglavnom u bolnicama.

Borba s koronavirusom u Sjedinjenim Državama u početku izbijanja pandemije bila je otežana zbog pomanjkanja odgovarajućih testova, a u slučajevima kad su uzorci testirani zastoji su nastajali i zbog sporog prenošenja informacija o rezultatima tih testiranja.

U Sjedinjenim Državama danas je više potvrđenih slučajeva Covida-19, bolesti koju uzrokuje virus Sars-CoV-2, nego u bilo kojoj državi na svijetu.(ip,tl)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here