Američka ambasada: Milorad Dodik potkopava budućnost građana RS!

Američka ambasada u BiH je reagovala na izjave zvaničnika bh. entiteta RS.

“Srbi su sastavni dio multietničke BiH i imaju ključnu ulogu u oblikovanju institucija i budućnosti zemlje. To je sadržano u Daytonskom mirovnom sporazumu, kojeg Milorad Dodik aktivno nastoji potkopati, između ostalog, pokušavajući spriječiti Srbe da učestvuju u donošenju odluka na državnom nivou.

Dodik blokira donošenje odluka na državnom nivou, odbija učešće u procesima na državnom nivou i vrši pritisak na dužnosnike da se povuku iz državnih institucija. A onda se žali da Srbi nisu dio procesa donošenja odluka. Ovo je licemjerno i destabilizirajuće.

Nečuvena je njegova izjava u kojoj implicira da su uslovi koje stvara vlastitim destabilizirajućim djelovanjem i retorikom analogni predratnom razdoblju devedesetih.

Gospodin Dodik ima izbor – može ili pomoći u konstruktivnom oblikovanju budućnosti BiH ili može nastaviti blokirati napredak za građane RS. Građani RS zaslužuju bolju budućnost za sebe i svoje porodice, što podrazumijeva funkcionalne, efikasne i odgovorne institucije – na svim nivoima – koje poštuju teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter zemlje”, zaključili su iz Ambasade SAD na Twitteru.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *