Amel Emrić: Na fotografijama sam bilježio stvarnost kroz emocije djece (Foto)

Istaknuti umjetnik i fotograf Amel Emrić predstavio je tuzlanskoj javnosti u Galeriji Mandžić u Tuzli izložbu fotografija “Lost Childhood“, na kojima je prikazao sudbinu djece izbjeglica iz Sirije i djece Bosne i Hercegovine u vihoru rata.

Jedan dio fotografija je nastao od 1993. do 1996. godine kada je Bosna i Hercegovina bila suočena s ratom, genocidom, stradanjem i izbjeglištvom, a drugi dio fotografija nastao je 2017. godine i govori o djeci izbjeglicama.

– Ja sam faktografski i fotografski bilježio našu stvarnost kroz emocije djece. Sličnu katarzu sam doživio i 2017. u najvećem izbjegličkom kampu na granici između Makedonije i Grčke ‘Idomeni’ gdje sam se upoznao sa djecom iz Sirije koja su pobjegla od rata. Ta djeca su na svojim licima nosila očaj i prazninu. Djeca ne glume, ali su uvijek pronalazili način za igru kako bi takve misli sklonili. Vjerovatno ćemo za nekih dvadeset godina, u nekom drugom ratu vidjeti opet djecu i iste izraze lica – kaže autor izložbe.

Smatra da smo brzo zaboravili ono što nam se desilo te naglašava da ove fotografije imaju historijsku vrijednost jer govore o teškim periodima kroz koje je prolazila naša država i mi kao društvo.

U Galeriji Mandžić izloženo je 40 fotografija, a cjelokupna izložba se sastoji od 70 fotografija. Ova izložba govori, kako ističe autor, da su djeca i dalje najugroženija populacija, posebno u ratnim dejstvima.

– Djeca su uvijek u tom izbjeglištvu pronalazili način za igru i nadu. Niko im nije mogao oduzeti njihovo djetinjstvo. Niti jednu od ovih fotografija ne bih izdvojio i za svaku vežem određenu uspomenu. Svaka ova slika nosi jedinstvenu poruku, a to je poruka nade – poručio je Emrić.

Profesor Enver Mandžić, čija je galerija ustupila prostor ovoj izložbi, ističe da je Emrić umjetnik svjetskog glasa.

– Amel nas je ovom izložbom oplemenio i vjerujem da će ona probuditi u nama osjećanja, ali i sjećanja. Nadam se da ćemo odavde otići s novim utiscima nakon što smo vidjeli šta je Amel iz ljubavi prema djeci u raznim kampovima u svijetu uspio da zabilježi – kaže profesor Mandžić.

Amel Emrić je kroz reportaže i foto-eseje u proteklih 27 godina izvještavao svjetsku javnost o ratu, genocidu, nasilju nad povratnicima, povratku izbjeglica i problemima identifikacije nestalih tokom rata u BiH i na Kosovu.

Objavljivao je u uglednim svjetskim magazinima, a izvještavao je sa brojnih kriznih područja u svijetu.

Dobitnik je brojnih svjetskih priznanja. (Fena, Foto: TL)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *