Ambulante u BiH pune pacijenata, pojavile se i streptokokne infekcije

Ponovo su u našoj zemlji ambulante pune pacijenata. Ljekari nisu iznenađeni, jer, kažu sezona je prehlade i gripe. Ali nakon četiri godine, pojavile su se i streptokokne infekcije. Prevencija je najvažnija, kažu pedijatri i upozoravaju na moguću pojavu morbila.

Promjenljivo vrijeme, tradicionalno uzrokuje sve slabiji imunitet. U koštac sa prehladama i virusima uhvatili su se svi, prenosi N1.

Velike gužve u ambulantama uglavnom stvaraju pacijenti sa respiratornim infekcijama.

”Ono što je dobro i ohrabrujuće je da pacijenti rijetko imaju komplikacije. Međutim, nažalost, imamo grupe pacijenata to su djeca, stariji, bolesni, iznemogli, imunokompromitovani gdje se razviju teže kliničke slike i gdje je neophodno da pacijente uputimo na bolničko liječenje”, rekla je Nevena Todorović, direktorica Doma zdravlja Banjaluka.

Blage simptome, u vidu povišene tjelesne temperature i suvog kašlja, postepeno osjete oni koji boluju od prehlade. Mnogo brže, gripa napada organizam.

”Ona počne baš naglo, čovjek odjedanput iz punog zdravlja postaje jako loš, sa veoma visokom temperaturom, preko 39, sa veoma izraženim bolovima u mišićima, zglobovima, veoma izraženim kašljem. Onog koga uhvati gripa obično su vezani za krevet nekoliko dana”, naveo je Zaim Jatić, doktor porodične medicine.

Osim različitih virusa i gripe, koji su karakteristični za ovaj period godine, povećan i broj streptokoknih infekcija, piše N1.

”Otprilike to imamo svake četiri godine. Međutim, ove godine, kao rijetko koje godine, imamo sve na broju i onda se dešava da se naš imuni sistem, naše epitelne stanice gornjih dišnih puteva, sinusa, usta, ždrijela, ne mogu se oporaviti, treba im tri sedmice da se oporave, ali u međuvremenu dobiju neku drugu infekciju”, rekao je Ednan Drljević, epidemiolog.

Pedijatri upozoravaju da nam prijeti i opasnost od morbila, s obzirom da u Srbiji raste broj oboljele djece. Virus se vrlo lako prenosi, a komplikacije mogu biti izrazito opasne.

”Komplikacije i problemi su upala srednjeg uha, upala pluća, upala moždane ovojnice, upala moždane mase, i posljedice koje se mogu pojaviti desetak godina nakon preležanih morbila. Zaista jedna vrlo složena klinička slika, koja je vrlo teška za liječenje”, rekao je za N1, pedijatar Dragan Đokanović.

Prevencija je rješenje. Stoga, pedijatri pozivaju na vakcinaciju djece, i kako navode, nekada postoje trenuci kada se može sačekati, ali to nije ovaj. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *