Ambasadorica Mlinarević otkrila: Češka ubrzano radi ove stvari

U četvrtak navečer je, na osnovu epidemiološkog razvoja koronavirusa, Vlada Češke ubrzala svoj raspored otvaranja prodavnica i drugih ustanova u ovoj zemlji, oabvijestila je putem društvenih mreža ambasadorica BiH u Češkoj Martina Mlinarević.

Od 27. aprila, Češka će omogućiti rad trgovina od 2.500 kvadratnih metara, koje imaju poseban ulaz i nisu u tržnom centru. Autoškole, teretane i fitness centri ponovo će početi raditi.

“Novim vladinim planom 11. maja predviđeno je otvaranje restorana s baštama, frizerskih salona, muzeja, galerija i izložbenih sala. U posljednjoj fazi, 25. maja, ne samo restorani, već i smještajni objekti mogli bi raditi normalno, a očekuje se i puštanje kulturnih i društvenih događanja”, napisala je Mlinarević.

Otvorit će se i biblioteke, zoološki vrtovi i botaničke bašte.

“Datum 11. maja odnosi se i na prodavnice u trgovačkim centrima, plan takođe uključuje otvaranje dvoraca i muzeja na otvorenom te aktivnosti treniranja na otvorenom za profesionalne sportaše. Od 25. maja, prema novom planu, bit će u funkciji interijeri restorana, hotela, kampova i kazališta. Ministarstvo zdravlja pripremit će provedbene propise s posebnim obvezama za sve događaje i ustanove iz rasporeda, rekao je Havlíček. Prema njegovim riječima, država će veoma dosljedno provoditi higijenu”, obavijestila je bh. ambasadorica.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *