Ambasador Srbije odbio Komšića, a BiH otkazala učešće na Samitu nesvrstanih u Beogradu

Tema razgovora je trebala biti hapšenje bh. državljanina Edina Vranja zbog sumnje da je počinio ratni zločin u Goraždu

4
219
Zgrada Predsjedništva BiH: Nediplomatski potez ambasadora Srbije (Foto: AA)

Ambasador Srbije u Bosni i Hercegovini Aleksandar Đorđević odbio je jutros doći na razgovor u Predsjedništvo BiH na poziv predsjedavajućeg Željka Komšića.

To je za Klix.ba potvrđeno u kabinetu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Tema razgovora je trebala biti hapšenje bh. državljanina Edina Vranja zbog sumnje da je počinio ratni zločin u Goraždu. Iako se radilo o službenom pozivu, ambasador Đorđević je poručio da se neće odazvati.

Poređenja radi, ranije su se na razgovor u Predsjedništvo u sličnim situacijama odazivali ambasadori Francuske i Slovenije.

S tim u vezi BiH je otkazala učešće na Samitu nesvrstanih koji se treba održati u oktobru u Beogradu. Na tom samitu učešće je trebao uzeti predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, ali to se sada neće dogoditi. Kako nam je rečeno, s tim je saglasan i Šefik Džaferović.

Ideja je da se u Beogradu održi skup predstavnika velikog broja zemalja, koji će obilježiti šest decenija od formiranja Pokreta nesvsrtanih, čiji je jedan od osnivača bio Josip Broz Tito.

Shodno trenutnim političkim odnosima, posebno nakon hapšenja Edina Vranja, izgledno je da BiH i Srbija ulaze u fazu zategnutih diplomatskih odnosa, piše Klix.ba.

4 Komentari

 1. Čuj, odbio doći!!!
  Da smo, koliko-toliko, pravna i suverena država, država koja drži do sebe i svojih građana, tog umišljenog ambasadorčića, prvom prilikom kada izađe iz ambasade treba uljudno i
  gospodski “privesti”, smjestiti u auto i odvesti na najbliži granični prijelaz sa Srbijom.

  • Yebote koja diplomacija. Et ja ljut i etc… Mi smo definitivno luđaci. Ko je taj lik Vranj koji je važniji od države. Ako je nevin biti će oslobođen i onda kontra mjere. Ovo je tipično balijski….NEDAM NAMA PA NEK IDE GLAVA.

   • Ne spominjem ti ja ni Vranja ni bilo koga drugog ponaosob, svako svoju eventualnu krivicu AKO treba, neka dokazuje tamo GDJE treba. Poenta objave je NEPOŠTOVANJE, drzak, kolonijalni i kabadahijski postupak gosta u kući domaćina (srpski ambasador – naša državna institucija).
    Ako nas j.be ko god stigne, ne mora baš i boranija! Nekima je ovdje ostalo još makar malo ponosa…

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here