Ambasador Nelson: Dejton se mijenja, a lideri treba da se zabrinu!

1
315

Sjedinjene Države su uvijek za funkcionalnog Visokog predstavnika, koji traži odgovornost domaćih lidera! SAD nastavljaju ulagati u BiH da se sama bori s korupcijom, zato smo doveli Larsona! Korupcija guši ovu zemlju.

To je, između ostalog, kazao američki predsjednik Eric Nelson, gostujući na Face TV-u.

“Desila se invazija na naš Kapitol. Ovo je podsjetnik da se demokratija ne može uzeti zdravo za gotovo, ona se mora graditi! Moramo prevazići političke podjele, stvarati jedinstvo! Demokratija nije savršen oblik vladavine, ali jeste najbolji! Svi koji služe Americi polažu zakletvu da čuvaju Ustav, a ne izabranog lidera! Trump je osporavao rezultate izbora putem suda, u 16 presuda ti navodi su odbijeni! 2020. bila problematična godina za svaku zemlju!”, kazao je ambasador Nelson.

On je podvukao da je ponosan što su Sjedinjene Države bile među prvim prijateljima BiH da obezbijede resurse za potrebe pandemije!

“BiH ima dobre prijatelje širom svijeta! 2020. pokazuje koliko je važna spremnost za saradnju! Ima puno toga što treba riješiti u BiH u ovoj godini! Dejton je postigao primarni cilj – osiguranje mira u BiH, mira koji vlada već 25. godina!

2020. za nas u SAD je bila prilika da sagledamo prethodnih 25 godina. Uložili smo dvije milijarde dolara u BiH! Treba dopuniti Dejtonski mirovni sporazum, postoje nedostaci koji se moraju riješiti i ispraviti! Reforme nužne kako bi se omogućilo Bosni i Hercegovini da ide naprijed i da se pomakne s mrtve tačke, statusa quo, da krene s građenjem budućnosti,” kazao je Nelson.

Govorio je i o dolasku novog američkog predsjednika Joe Bidena.

“Dolazak Bidena je dolazak čovjeka koji ima decenije iskustva u radu u ovom regionu! Lično poznaje historiju Balkana! Prije 25 godina je bio lično angažovan u okončanju konflikta u BiH! Politika SAD se neće promijeniti! Vašington će nastaviti da očekuje od BiH da napreduje, postaje samostalna, preuzme odgovornost za provođenje reformi, stvori prosperitet i sigurnost”, kazao je Nelson.

Dodao je da se treba fokusirati na postizanje kompromisa, koncenzusa i napretka!

“Domaći lideri svjesni priroriteta, ali nisu svjesni koji su prioriteti građana! Njihov glavni prioritet je da zadrže status quo, da ne podržavaju promjene koje bi nas pokrenule sa mrtve tačke. Status quo ih favorizuje! Oni su u stanju da se slože, dogovor jeste moguć, ali nije lak.

Odlazak mozgova iz BiH je veći nego iz Venecuele! Mladi ljudi u meni bude optimizam! 2021. će biti važna godina za fokusiranje na djelovanja, očekivanja! Slabosti izbornog sistema se moraju riješiti! Vladavina zakona mora biti ojačana, to je primarni cilj EU”, kazao je američki ambasador.

Zakon o VSTV može i mora biti reformiran.

“VSTV pati od nedostatka integriteta, to utječe na cijelo pravosuđe! Mora se provesti i ekonomska reforma! Te reforme će biti bolne za lidere koji će izgubiti status quo!

Funkcija Visokog predstavnika je od ključne važnosti u BiH! Nema velike podrške od članica PIC-a za drastičnije promjene! Realizacijom ciljeva će prestati djelovanje Visokog predstavnika! Jednog dana će građani biti supervizori fukncionisanja države, a ne međunarodna zajednica”, dodao je Eric Nelson, američki ambasador u BiH.

1 komentar

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here