Ambasada SAD u BiH: Pozivamo nadležne da provedu istragu

Pozivamo nadležne vlasti da, bez odlaganja, provedu istragu o ovim incidentima, a njihove vinovnike pozovu na odgovornost

0
255
Ambasada SAD u BiH
Ambasada SAD u Bosni i Hercegovini (Foto: Arhiva)

Širom bh. entiteta RS 9. januara obilježen je neustavni dan RS.

U nekoliko gradova u Republici Srpskoj, uključujući Gacko, Foču, Prijedor, Brčko, Janju… uoči proslave zabilježeni su incidenti, provokacije i uvrede prema građanima nesrpske nacionalnosti i Bošnjacima.

Povodom incidenata koju se dešavali za Federalna.ba iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država pozvali su da se provedu istrage, a vinovnici pozovu na odgovornost.

“SAD su duboko zabrinute izvještajima o govoru mržnje, veličanju ratnih zločinaca i provokativnim incidentima usmjerenim protiv povratnika u Republiku Srpsku tokom prethodnog vikenda.

Pozivamo nadležne vlasti da, bez odlaganja, provedu istragu o ovim incidentima, a njihove vinovnike pozovu na odgovornost.

Održivi povratak izbjeglih lica predstavlja važan aspekt Dejtonskog mirovnog sporazuma i vlasti Bosne i Hercegovine dužne su povratnicima osigurati da žive u bezbjednom i sigurnom okruženju, bez uznemiravanja i zastrašivanja”, odgovorili su iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here