Ambasada SAD: Oštro osuđujemo ograničavanje mirnih okupljanja

"Pravo na mirno okupljanje temeljno je pravo zajamčeno u Ustavu BiH, a Sjedinjene Države oštro osuđuju ograničenja mirnih okupljanja. Danas, dok se pridružujemo odavanju počasti prijedorskim civilnim žrtvama, posebno smo zabrinuti što prijedorske vlasti ograničavaju parametre mirnog, godišnjeg skupa posvećenog komemoraciji civilnim žrtvama rata 1992-1995.

0
128

Nakon što je jučer načelnik prijedorske policije zabranio tradicionalnu šetnju u Prijedoru, danas se oglasila i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

Njihovo saopćenje koje je objavljeno na društvenim mrežama prenosimo u cijelosti:

“Pravo na mirno okupljanje temeljno je pravo zajamčeno u Ustavu BiH, a Sjedinjene Države oštro osuđuju ograničenja mirnih okupljanja. Danas, dok se pridružujemo odavanju počasti prijedorskim civilnim žrtvama, posebno smo zabrinuti što prijedorske vlasti ograničavaju parametre mirnog, godišnjeg skupa posvećenog komemoraciji civilnim žrtvama rata 1992-1995.

Vlasti Prijedora i RS imaju institucionalnu odgovornost za promicanje tolerancije i poštovanja prema žrtvama.

Ograničavanje sposobnosti žrtava da obilježavaju svoju patnju narušava međusobno povjerenje i potkopava izglede za pomirenje, koje je neophodno kako bi se osigurala mirna i prosperitetna budućnost za sve građane BiH.

Sjedinjene Države će nastaviti s pozivima vlasti BiH na svim razinama da promoviraju prihvatanje sudski utvrđenih činjenica o ratu 1992-1995, odaju počast svim civilnim žrtvama, pomognu preživjelima, promoviraju komemoraciju s poštovanjem i traže pravdu”, naveli su na Twitteru.

Podsjećamo, u Prijedoru je danas obilježen Dan bijelih traka, a uprkos zabrani građani su pojedinačno šetnjom, s bijelom trakom oko ruke i ružom u ruci prošli ulicama grada, odajući tako počast 3.176 ubijenih Prijedorčana, civila nesrpske nacionalnosti, među kojima je bilo 102 djece.

Do sada je doneseno više od 50 pravosnažnih presuda, a zločinci su osuđeni na više od 800 godina zatvora. Pojedini zločinci su osuđeni i po dva i čak tri puta.

Također, procesi na Sudu BiH se vode za više od 30 osumnjičenih za ratne zločine u Prijedoru.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here