Vježba u krugu Ambasade SAD pripravnosti u hitnim situacijama sigurnosnih institucija

Ambasada je već organizirala slične vježbe i ranije, i rutinski provodi ovu vrstu vježbi u svim našim misijama diljem svijeta

0
136
Vježba u organizaciji Ambasade SAD

U organizaciji Ambasade SAD u Sarajevu, danas je održana vježba pripravnosti u hitnim situacijama sigurnosnih institucija i drugih hitnih službi Bosne i Hercegovine.

Kao jedan od aktivnih učesnika u vježbi, svoj doprinos realizaciji predviđenih aktivnosti dala je i Uprava policije MUP-a KS.

Osnovni cilj vježbe, nazvane „Operation Alliance Shield“, jeste prezentacija spremnosti, obučenosti i koordinacije sigurnosnih službi u BiH za djelovanje u hitnim slučajevima, kako bi se sagledao kapacitet i sposobnost odgovora u zadatim, hitnim okolnostima.

“‘Operation Alliance Shield’ vrhunac je višemjesečne obuke i planiranja od strane regionalnog ureda za sigurnost (RSO) američke ambasade, diplomatske sigurnosne službe State Departmenta (DSS) i naših sigurnosnih partnera u BiH. Zajednička obuka i vježbe, poput ove, vitalni su element u stvaranju sigurne zajednice. Ova zajednička vježba važna je kako bi se osigurala spremnost osoblja ambasade, kao i naših partnera u BiH, povećala naša spremnost za svaku situaciju te smanjila i ublažila konfuzija i mogućnost ozljeda u slučaju budućeg, stvarnog scenarija.

Također služi za uspostavu lanca zapovijedanja i kontrole te pojednostavljuje komunikaciju radi bržeg odgovora. Ambasada je već organizirala slične vježbe i ranije, i rutinski provodi ovu vrstu vježbi u svim našim misijama diljem svijeta”, navodi se u saopćenju iz Ambasade SAD.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here