Ambasada SAD i OHR: Politički napadi na nezavisnost policije u TK

0
344

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Ured visokog predstavnika (OHR) reagovali su na današnju odluku Vlade Tuzlanskog kantona (TK) da smijeni direktora Uprave policije Dževada Kormana, ocijenivši “kako se ne može reći da je današnja odluka Vlade TK donesena u interesu javnosti”.

U saopštenju se navodi da su u zajedničkom pismu upućenom u novembru vlastima Tuzlanskog kantona, američki ambasador Eric Nelson i visoki predstavnik Valentin Inzko upozorili na poteze koji omogućavaju direktnu političku kontrolu nad policijom, “jer su temeljna nezavisnost i objektivnost od suštinske važnosti za odgovarajuće funkcionisanje institucija javne sigurnosti”.

“Nažalost, današnja odluka Vlade Tuzlanskog kantona o smjeni komesara policije tog kantona pokazuje da vlasti nisu spremne da poštuju osnovne principe dobrog upravljanja, što je ključni element svake funkcionalne države”, navodi se u zajedničkoj izjavi Ambasade Sjedinjenih Američkih Država i Ureda visokog predstavnika.

Kako se dalje navodi, zvaničnici koji imaju utvrđene mandate u nepolitičkim institucijama kao što je policija ne bi trebali biti smjenjivani samo zato što je došlo do promjene u političkoj konstelaciji, nego bi se trebali vrednovati na temelju objektivnih i profesionalnih standarda.

U zajedničkoj izjavi se ističe kako su odgovornost i transparentnost sastavni dijelovi dobre uprave i efikasnih institucija koje služe javnom interesu.

Istovremeno, navodi se kako “kontinuirani napadi političkih organa u Tuzlanskom kantonu na nezavisnost policije pokazuju da nema dovoljne opredijeljenosti za profesionalizam”.

“Ispoštovati procedure samo po sebi ne znači i dobro upravljanje, a javna sigurnost i sigurnost građana treba da budu važnije od političkih interesa”, navodi se u zajedničkoj izjavi Ambasade SAD-a i OHR-a.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here