Ambasada SAD-a u BiH o prekidu saradnje sa Vladom RS-a: Opasan put koji je Dodik odabrao

Iz Ambasade SAD-a u BiH reagovali su na današnju najavu predsjednika RS-a Milorada Dodika da će Vlada Republike Srpske prekinuti kontakt sa službenim predstavnicima Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenog Kraljevstva.

Kako su rekli iz Ambasade SAD-a u BiH, ovo je još jedan korak na opasnom putu koji je Dodik odabrao – putu izolacije i autoritarne vladavine.

“To je put koji ne ide u korist stanovnika Republike Srpske, Dodik tvrdi da ih štiti. Sjedinjene Države imaju dugogodišnje saradnje s institucijama Republike Srpske i nastavit ćemo pružati pomoć građanima Republike Srpske kao što smo to činili svih ovih godina”, navode iz AmbasadePrenosi Klix.ba.

Dodali su da neće pomoći režimu koji koristi autoritarnu taktiku protiv vlastitog naroda.

“Ili koji koristi dobronamjernu stranu pomoć za potporu neustavnih ili antidejtonskih aktivnosti. Dodikovo sve veće odbacivanje dugogodišnjih partnera Bosne i Hercegovine i prihvaćanje autoritarnih vođa šteti Republici Srpskoj. Dodikovi očajnički potezi stavljaju pod hipoteku budućnost vlastitih stanovnika kako bi poduprli svoj režim i korumpirane interese”, zaključuje se u saopćenju.

Podsjećamo, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da ovaj entitet prekida svaki kontakt sa osobljem američke i britanske ambasade u BiH.

Dodik je ovo uradio, kako kaže, kao odgovor onima koji su spremni da “bacaju osiromašeni uranijum”.

“Mi smo danas na sjednici Vlade donijeli odluku da se prekida bilo kakav kontakat sa osobljem britanske i američke ambasade. To je naš odnos prema tim zlotvorima koji su spremni da koriste osiromašeni uranijum”, rekao je Dodik komentarišući najavu da će London poslati u Ukrajini naoružanje koje sadrže osiromašeni uranijum. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *