Ambasada SAD-a: Dodik i saradnici mogu smišljati bajke o sankcijama, ali istina je da su ugrozili Dejton

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država oglasila se danas povodom sankcija koje su izrečene zadnjeg dana jula za četvero visokorangiranih političara iz RS-a zbog podrivanja Daytonskog sporazuma i ustavnog poretka Bosne i Hercegovine.

– Svima je sasvim jasno zašto su SAD 31. jula sankcionirale Željku Cvijanović, Nenada Stevandića, Radovana Viškovića i Miloša Bukejlovića.

Gospodin Dodik i društvo mogu da smišljaju bajke i terorije zavjere da su on i njegovi saradnici žrtve nekih izmišljenih anti -srpskih politika, ali istina je da je Vlada Sjedinjenih Američkih Država sankcionirala te pojedince jer su svojim djelovanjem ugrozili stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, a ne zbog njihove etničke pripadnosti – naveli su iz Ambasade SAD-a.

Dodaju kako su tvrdnje da su sankcije antisrpske, jer su neki od sankcioniranih Srbi, apsurdne.

– Ignoriše se činjenica da je jedan od sankcioniranih Hrvat, a ne Srbin, a druge osobe arogantno predstavlja kao avatare srpskog naroda. Oni to nisu. Oni su pojedinci, i sami su odgovorni za svoje postupke, kao i za snošenje posljedica tih radnji, kao što su Osman “Osmica” Mehmedagić i Marinko Čavara – naveli su.

Za kraj su dodali kako “Sjedinjene Države blisko sarađuju i pomažu ljudima širom Bosne i Hercegovine, uključujući Republiku Srpsku, dugi niz godina, ulažući stotine miliona dolara da podrže njih i njihove težnje da žive u mirnoj, demokratskoj i prosperitetnoj zemlji koja omogućava njima, njihovoj djeci i njihovim unucima prilike da napreduju”.

– Postupci četiri neodgovorna političara ne mijenjaju i neće promijeniti posvećenost Sjedinjenih Država ovim zajedničkim ciljevima – zaključili su iz Ambasade SAD-a. (tl)

Podijeli

One comment

  1. klasični igrokaz da se uspavaju Bošnjaci…niko se ne kažnjava od antibosanskih naZista, sve sama šuplja, a dobri Bošnjaci ispijaju kahve i nadaju se da će ih neko s vana braniti…eh, moj narode, kako brzo zaboravljaš agresiju i genocide

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *