Alen Ovčina dobio drakonsku kaznu zbog dopinga

Rukometni reprezentativac Bosne i Hercegovine Alen Ovčina suspendovan je na četiri godine zbog pozitivnog doping testa.

Evropska rukometna federacija (EHF) objavila je da kazna teče od 21. decembra 2021. godine, prenose agencije.

Rukometaš je bio pozitivan ne nedozvoljenu suspstancu 19-nortestosteron, metabolit anaboličkog sterioida tokom doping testa nakon utakmice kvalifikacija za Evropsko prvenstvo između Slovenije i Bosne i Hercegovine odigrane u oktobru 2022. godine.

Ovčina se može žaliti u roku od sedam dana.

Pored rukometa, Ovčina se bavi i politikom i aktuelni je zastupnik Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) u Gradskom vijeću Tuzla.

Podijeli

2 0 komentara

  1. Radi se o već 30 godina za sportiste zabranjenom doping-sredstvu (“Nadralon”) androgenom anaboličkom steroidu, koji se unosi injekcijama u mišić (intramuskularno) ili potkožno, tako da se teško mogao dogoditi neki nesporazum ili korištenje u neznanju. Doza ovog anabolika koja se može unijeti kapima za oči sasvim je benigno minimalna. Takođe, ovo sredstvo se regularno koristi i kao lijek za osteoporozu, rak dojke i sidrom tzv. propadanja mišićnog tkiva ili slične indikacije. U tom kontekstu, vrlo teško je bez direktnog objašnjenja našeg dotičnog vrhunskog sportaša pronaći bilo kakvo opravdanje ili objašnjenje za ovako radikalnu zloupotrebu dopinga. Za sada, ukoliko ne postoji neko prihvatljivo objašnjenje, ostaje samo da se najrigoroznije javno osudi ovaj skandal kao najgora vrsta planirane sportske prevare… Nije jasno kako je jedan sjajni sportaš dopustio sam sebi da se osobno kompromitira i da rejting sopstvene zavidne sportske karijere upropasti na tako prizeman način izvrgavajući se doping-blamaži. Nadati se da postoji i neka druga strana ove cijele epizode.

  2. Tz sport ima dugu tradiciju uzgoja sportista na anabolicima, steroidima i slicnom….za utjehu mladom SDP ovnu – za 30 ljeta mozde bude proglasen za sportistu vijeka kao neki…..

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *