Aleksandru Hemonu dodijeljena Velika nagrada za američku književnost

„Svijet neba i zemlje je moćan lijek protiv zaborava, jedinstveno djelo te vrste čija će nas ljepota još dugo proganjati"
Knjizevnost, hemon, svijet neba i zemlje

Književniku Aleksandru Hemonu dodijeljena je Velika nagrada za američku književnost 2023. godine za roman Svijet neba i zemlje u izdanju Calmann-Lévy (prev. Michèle Albaret-Maatsch). 

Žiri za ovu književnu nagradu osnovanu 2015. godine izdvojio je “Svijet neba i zemlje” u izdanju Calmann-Lévyja.

Pomenuti izvanredan roman uranja u ratove 20. stoljeća i vodi od Sarajeva do Taškenta, Šangaja i Jerusalema, stopama dvojice vojnika koji se vole.

U ovom četvrtom romanu, autor rođen u Sarajevu 1964. godine vraća se svom porijeklu. Putuje u prošlost do 1914. godine, kada je nadvojvoda Franz Ferdinand posjetio Bosnu. Ubrzo nakon toga, apotekar je poslan u rovove u Ukrajini, gdje se sprijateljio sa Osmanom, pripovjedačem i čovjekom od akcije.

Bili smo posebno osjetljivi na suptilnu ravnotežu između emocija i dubine promišljanja o ljudskom stanju koju autor održava do epiloga, objašnjava žiri.

„Svijet neba i zemlje je moćan lijek protiv zaborava, jedinstveno djelo te vrste čija će nas ljepota još dugo proganjati”.

Ugledni francuski list Les Echos, napisao je da roman Aleksandra Hemona priziva cijeli svijet, osim Amerike – ako ne i kroz nekoliko sporednih likova.

Međutim, “Svijet neba i zemlje” je veliki američki roman. Među najvećima koje smo čitali u posljednje vrijeme. Njegov autor, porijeklom Bosanac, emigrirao u Sjedinjene Države 1990-ih, ima epski dah pionira, dušu migranta, ekstralucidno pero Londona ili Steinbecka. Dobio je Veliku nagradu za američku književnost, nakon dva kruga,sa sedam glasova prema tri, piše Les Echos. (vb)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *