Aleksandar Ćikić novi selektor juniorske reprezentacije BiH

Aleksandar Ćikić je novi-stari selektor juniorske (U-18) košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine. Dogovorena je dvogodišnja saradnja.

Na toj poziciji naslijedio je Slobodana Kecmana, uspješnog stručnjaka koji je ove godine s Igokeom osvojio FIBA Ligu prvaka u juniorskoj konkurenciji. Ćikić je i ranije obnašao ovu funkciju.

– Meni je zapravo ovo treći put da sam uključen u rad reprezentacije BiH. Ne samo da sam ranije imao ulogu selektora naših juniora, već sam bio i član stručnog štaba Duška Vujoševića u seniorskom nacionalnom timu. Kao što svakom treneru znači biti u reprezentaciji, naravno da znači i meni.

Drago mi je da sam ostao na radaru čelnika Košarkaškog saveza BiH, s obzirom da sam već četiri godine u Sloveniji, tačnije u Mariboru. Naravno, i dalje itekako pratim sve što se dešava u BiH, od seniorskih liga do takmičenja u omladinskim kategorijama. Moderne tehnologije mi omogućavaju da budemo veoma upućen – ističe Ćikić u izjavi za zvaničnu stranicu KSBiH.

Juniorsku reprezentaciju BiH narednog mjeseca očekuje nastup na Evropskom prvenstvu B divizije, koje se održava u Portugalu.

– Nisam mađioničar, već trener, tako da se ne mogu baviti prognozama šta možemo uraditi na EP. Ne znamo u kakvom sastavu ćemo biti mi, a kamoli protivnici. Nema ni potrebe da opterećujemo igrače rezultatom, prvenstveni je cilj kroz mlade selekcije stvarati kvalitetne seniore. Mnogo toga ovisi o tome ko će se odazvati od igrača 2005. godišta, a pogotovo 2006. Ima zaista kvalitetnih pojedinaca. Ključno će biti i vrijeme koje imamo na raspolaganju, kako bismo tokom priprema ocijenili koliko možemo uraditi.

Reprezentacija BiH na Evropskom prvenstvu B divizije nalazi se u grupi B sa selekcijama Crne Gore, Mađarske, Gruzije, Slovačke i Albanije. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *