Album uspomena (4): Novinarske regate na jezeru Modrac

U neka ne tako davna vremena, čelnici općine Lukavac i Turistička zajednica tog grada, organizovali su novinarske regate na jezeru Modrac.

Ovaj događaj, koliko nas sjećanje služi, vezan je za pravnika i advokata Seada Hasanhodžića Seju, koji je, među brojnim drugim funkcijama, deset godina obnašao dužnost načelnika općine.

U Bosni i Hercegovini i cijelom regionu ostat će upamćen kao idejni tvorac projekta „Plaža jezera Modrac“, u koji je vjerovao i godinama nakon što je napustio funkciju prvog čovjeka u Općini Lukavac.

U njegovo vrijeme jezero Modrac nazivali su “bosanskim morem”. Razvoj ovog sada pomalo zapostavljnog turističkog bisera, bio je intenzivan u Hasanhodžićevo vrijeme. Sigurno da je u koncipiranju turizma na ovom najvećem vještačkom jezeru u BiH (nekad se govorilo i u Jugoslaviji) bilo i grešaka, ali teško je poreći da je bilo mnogo više entuzijazma za graditeljski i planski nedorečeni koncept. Ali, o tome nekom drugom prilikom.

Snimak Novinarske regate na jezeru Modrac datira od 21. juna 2002. godine. Učesnici će je svakako pamtiti po sjajnoj zabavi, vožnji, ugodnom izletu, ali i ribarskim specijalitetima u jednom od nekoliko ribarskih restorana na obali jezera.

Bivši načelnik općine Lukavac, Sead Hasanhodžić, idejni je tvorac projekta “Plaža jezera Modrac” (Foto: MPt, arhiva)

Pamtit će se regata i po još jednom detalju. Tri godine ranije, da bi opovrgao glasine o nečistoći, načelnik Hasanhodžić je pred kamerama popio punu čašu vode iz jezera i rekao: “Dobra je i za piće!”

Sead Hasanhodžić je maja 2014. godine preselio, prerano, u 58. godini. Njegovim odlaskom prestale su i novinarske i druge regate jezerom. Ostala su sjećanja na načelnika “šmekera” i njegov osjećaj da medijski neku dobru ideju izbaci u centar pažnje.

Nije na odmet i nekim novim načelnicima i liderima sugerirati da obnove lijepe turističke događaje, pa i da osmisle jedan novi projekat razvoja ove blagodeti s površinom u tri općine. S većim ulaganjima, urbanistički i razvojno drukčiji.

A, sve da bi nekadašnje “bosansko more” dobilo značaj kakav zaslužuje, a turizam priliku za iskorak i zaradu. Naravno, uz više poštivanja zakona, a manje divlje gradnje. (TL, Foto: Arhiva TZL.ba)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *