Album uspomena (15): Ko su osobe sa fotosa od prije 60 godina?

Bilo kako, ovi su momci obilježili jednu epohu u Kreki, bilo kao sportisti ili kao stručnjaci u svojoj profesiji, radeći u TTU-u, Rudničkom Autosaobraćaju, Siporeksu, Energoinvestu i drugdje, dok se Priganica poslije nogometne karijere jednostavno - izgubio
(S lijeva, dole: Josip Segat Copan, Jasmin Priganica, gore: Slavko Nikolić, Jaroslav Maršiček Dado, Milenko Nikolić, Mario Vikić, Zvonko Čolić – autor fotografije za sada nepoznat)

Mlađe generacije teško da bi prepoznale likove sa fotografije nastale 1964. ili 1965. godine. Oni baš u godinama i bi, ali ako su iz Kreke!

Ovo je krečanska mladež i, uglavnom, budući asovi rukometnih i fudbalskih borilišta u Tuzli i BiH, među kojima neki tek kao klupski funkcioneri: Josip Sergat Copan, golman i odličan malonogometaš, desno Jasmin Priganica, nekada velika nada tuzlanske Slobode), u srednjem, redu rukometaši Jaroslav Maršiček Dado – Šugi, krilo RK Partizan Kreka, potom RK Slobode Tuzla, Mario Vikić, alfa i ometa krečanskog rukometa i sporta, općenito, najprije odličan igrač, a potom sjajan trener, te desno od njega Zvonko Čolić, kratko rukometaš, ali vrlo dugo vokal nekadašnje popularne grupe Duge.

Naposljetku, gornji red Slavko Nikolić – Čavara, sportski analitičar, te njegov brat Milenko Nikolić, dugogodišnji tajnik RK Partizan i Kuglaškog kluba Sloboda, inače odličan dizajner.

Dilema je gdje je nastao snimak. Mario Vikić kaže da je grupa snimljena na stadionu “2. oktobar”, gdje se “snimala” igra protivnika – RK Jedinstva ili RK Slobode, s obzirom na to da su u ovo vrijeme tri tuzlanska kluba, računajući i RK Partizan, igrali u istoj, Republičkoj ligi BiH – Sjever.

Jaroslav Maršiček, pak, smatra da je snimak napravljen na stadionu DTV Partizana u Kreki, gdje su upravo radi rukometa i košarke izgrađene manje tribine, sa drvenim sjedištima. Šta su i koga gledali, i to je nepoznato. Možda neku tekmu u malom nogometu, ko zna.

Bilo kako, ovi su momci obilježili jednu epohu u Kreki, bilo kao sportisti ili kao stručnjaci u svojoj profesiji, radeći u TTU-u, Rudničkom Autosaobraćaju, Siporeksu, Energoinvestu i drugdje, dok se Priganica poslije nogometne karijere jednostavno – izgubio.

Znate li nešto više o ovoj temi ili fotografiji? Komentirajte, bit ćemo zahvalni za svaku dodatnu informaciju o ovoj zaista staroj fotografiji. (mp)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *