Album uspomena (11): Fudbalska reprezentacija tuzlanske “sedme sile”

Ovaj snimak jeiastao pred susret sa reprezentacijom novinara Banje Luke, koje je predvodio tadašiji dopisnik beogradskog "Sporta" Limun Papić. Jednu utakmicu su dobili Banjalučani, druga je završena neriješeno.

Iako ovu fotografiju posjedujemo u arhivi, reći ćemo da nam je primjerak poslao Edin Muharemagić, sin poznatog novinara Husrefa Muharemagića (rhmt) i tako nas ponukao da je objavimo u “Albumu uspomena”.

Uglavnom, ovo je fudbalska reprezentacija tuzlanske “sedme sile”, ekipe koja je i prije bila respektabilna, sudjelovala je na RSI Tuzle i bila jedne godine među tri najbolje ekipe lige. Nedostaju neka imena i ranijih godina, bez kojih se ekipa nije mogla zamisliti, a to su Tankosav Jovanović, Šukrija Sušić, Bajro Đapo, Vito Pavlović, Miroslav Hlubna, Hasan Fazlić i drugi.

Najčešće su im žrtve bili tuzlanski glumci, zatim, političari…

No, ovaj snimak je nastao dosta godinama poslije. Godina je 1985. ili možda jedna ili dvije kasnije. Često su igrali s fudbalskim veteranima Slobode i češće pobjeđivali (postoje svjedoci na obje strane), ali valja reći da su za novinare tada nastupali i rhmtl Mustafa Hukić i Bekir Kravić.

Ovaj snimak je, međutim, pred susret sa reprezentacijom novinara Banje Luke, koje je predvodio poznati dopisnik beogradskog “Sporta” Limun Papić. Jednu utakmicu su dobili Banjalučani (u Boriku), druga je završena neriješeno (u Mejdanu).

S obzirom na to da je na fotografiji i nekoliko fotoreportera, ne možemo sa sigurnošću reći ko je škljocnuo, ali znamo sve članove ove reprezentacije.

Gornji red, slijeva: Bekir Kravić (nekad igrač, katkad sudac), Tahir Atiković, Miroslav Mandić, Husref Muharemagić, Tomislav Trojak, Ekrem Avdić, Miroslav Kovačević, Zlatko Dukić, Muradif Džambić (selektor).

Donji red: Mustafa Hukić (igrač i trener selekcije), Miroslav Petrović, Slavko Zabuš, Vejsil Huremović, Željko Volavka, Mevludin Koprić i Nikola Smiljić. (mp)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *