Album uspomena (10): Ko su tamburaši sa fotografije?

Tradicija tamburaške glazbe u Tuzli datira otprilike od 1924. godine kada se, prema “Vremeplovu” Dragiše Trifkovića, pojavio tamburaški orkestar “Bajazzo”.

Ko su tamburaši sa fotografije iz 2003. godine (Foto: Miroslav Petrović, arhiva)

Prema tom izvoru u okestru su svirali Miško Katušić, Feliks Križan, August Gusti Mott, Alojz Francek, August i Lino Kandoti, te Viki Mott.

Posebno vrijedi podsjetiti na Miška Katušića koji je kroz razne orkestre i škole tamburice obučio brojne tuzlanske tamburaše od kojih su neki još živi i sjećaju ga se.

I danas Tuzla ima tamburaše, ali o njima nekom drugom prilikom.

Na fotografiji je jedan sastav koji se pojavio poslije posljednjeg rata, kada su se formirala ili su obnovila rad neka nacionalna društva. Fotos je nastao 8. februara 2003. godine.

Poznajete li tamburaše sa fotografije, kako se zvao orkestar i znate li još nešto o ovim uglednim muzičarima? Gdje se nalaze, čime se bave?

Svaki podatak je dragocijen, jer i oni su dio istorije Tuzle. (AS)

Podijeli

3 0 komentara

  1. tamburaški sastav “Terzijan” koji je egzistirao samostalno ali i pri HKD “Napredak” od 1997 do 2005 kada je šef orkestra (prvi s lijeva) Vedran Čičak na poziv tamburaškog orkestra RTV BIH otišao u Sarajevo gdje živi sve do sada i profesionalno se bavi muzikom. Do njega sljedeći (Zlatan) ne živi više u BIH i ne bavi se muzikom .Do njega je Goran koji živi u Tuzli i svira sa tamburaškim bendom “Komšije” . Zadnji na slici je izvjesni Mešak (basista) kojeg raja iz Tuzle znaju jer svira po Tuzli skoro 50 godina .

  2. Tamburaški orkestar HKD “Napredak” pod imenom “Terzijan”. Vježbali u Radničkom univerzitetu (sada su tu KUD “Bosna” i “Napredak”). Da li je njih vježbao Vinko Dobrinić, ne mogu potvrditi. Lijevo je Vedran Čičak, lider orkestra, drugi je Zlatan, treći Goran Peričević (?), desno Mešak, basista, učenik Viktora Šimunovića iz Mosnika, učitelja gitare, koji je nekada svirao u “Liri” (Bujaković, Stuhli, Bruno, Pečenko, Edo Šehović)…Neka dopuni neko ko zna više. Lijepo je što evocirate uspomene na tuzlanske muzičare.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *