Aktivistkinje Cure u uličnoj akciji za bolju kvalitetu života građana BiH

Aktivistkinje Fondacije Cure dijelile su u subotu u centru Sarajeva materijale u akciji, koja za cilj ima podržati rad Inicijative ‘Građanke za ustavne promjene’.

Aktivistkinja Vildana Džekman kazala je novinarima da im je jedan od prioriteta da se, kroz izmjene Ustava BiH, radi na procesu osiguranja jedinstvene zdravstvene, socijalne i porodične zaštite.

– To bi značilo da svi stanovnici imaju jedinstveni i uvezan sistem, garantiran na državnom nivou. To trenutno nije moguće. Zato imamo neujednačene porodiljske naknade tamo gdje postoje različito reguliran zdravstveni sistem i zaštita ovisno od kantona – naglasila je.

Dodaje da se godinama govori o tim problemima, razdijeljenim sistemima koji utječu na kvalitetu života stanovništva u BiH.

Aktivistkinja Ajna Jusić kaže da je glavna poruka današnjeg događaja da su hitno potrebne ustavne promjene, a akcije poput te treba da probude i svijest građana o tome.

Inicijativa ‘Građanke za ustavne promjene’ djeluje od 2014., okuplja veliki broj organizacija žena iz cijele BiH i zagovara otvaranje procesa ustavnih reformi.

(Fena)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *