Ako za vrijeme policijskog sata putujete autobusom ili avionom, morate predočiti kartu

0
293

Federalni krizni štab je pojasnio mjere donesene 9. novembra, a koje se prije svega odnose na zabranu kretanja građana u periodu od 23:00 do 5:00 sati ujutro.

Shodno navedenom, Federalni krizni štab je donio odluku o navedenoj zabrani kako bi se suzbilo širenje zaraze, a građanima i MUP-ovima koji vrše kontrole poštivanja mjera pojasnio koji su izuzeci u takvim slučajevima, koji ne smiju snositi sankcije, ali je navedeno i kakve su obaveze građana.

Naime, u periodu od 23:00 do 5:00 sati ujutro zabranjeno je kretanje svim građanima osim uposlenicima koji imaju noćne smjene, a za šta trebaju imati odobrenje poslodavca ili službenu legitimaciju da pripadaju službama koje su neposredno uključene u mjere i aktivnosti na sprečavanju epidemije.

Iz ove naredbe su izuzeti članovi biračkih odbora uz prethodno odobrenje CIK-a, kao i članovi stranaka koji moraju imati potvrdu političke stranke za eventualno kretanje u periodu policijskog sata.

Kada je riječ o putnicima u međugradskom i međunarodnom prijevozu, potrebno je nadležnim policijskim službenicima prilikom kontrole pokazati voznu kartu.

Ako ulaze u zemlju iz inostranstva na graničnom prijelazu u vrijeme važenja mjere ograničenja kretanja, predočiti pasoš u kojem je vidljivo da je putnik ušao u zemlju za vrijeme policijskog sata, te im treba omogućiti nesmetan prolaz do mjesta odredišta.

“U slučaju da po putnike u međunarodnom prijevozu dolazi pratnja, npr. iz drugog grada i sl., potrebno ju je najaviti nadležnoj upravi policije kako bi se omogućio neometan prolaz. Za putnike koji u ranim jutarnjim satima, dakle, prije 5:00 sati ujutro, putuju iz mjesta prebivališta, odnosno boravišta, prema međunarodnim aerodromima, radi obavljanja leta u ranim jutarnjim satima, potrebno je prilikom kontrole predočiti avionsku kartu”, pojasnili su iz Federalnog kriznog štaba.

Na kraju su naglasili da se mjera ograničenja kretanja ne odnosi na vozila diplomatsko-konzularnih predstavništava i međunarodnih organizacija.

Podsjećamo, policijski sat je donesen 9. novembra ove godine zbog pogoršane epidemiološke situacije, ali i s ciljem sprečavanja neodgovornih ugostitelja, ali i građana, koji ranije nisu poštivali mjere rada objekata do 23:00 sati, čime su doprinosili širenju zaraze.

Osim toga, ograničeno je okupljanje građana na maksimalno 30 osoba, i unutra i vani. Ove odluke stupaju na snagu večeras. (Klix)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here