Ako primijetite ovo na krompirima, nemojte ih jesti

Krompir je namirnica koju često ostavljamo u špajzu puno duže nego što bi to trebalo, pa nije neuobičajeno da ga bacamo nakon što primijetimo neugodan miris.

No, ima i onih koji će pretpostaviti da je dovoljno samo oguliti koru, skloniti crne tačkice, da bi on bio dobar za jelo.

Stručnjaci kažu kako postoji jedan specifičan znak koji otkriva da krompir nije više dobar za jelo, ali i da može biti opasan za zdravlje, piše msn.com.

Ako ima zelene tačke, nemojte ga jesti

Lako je pomisliti da ih samo trebamo ukloniti s krompira kako bi on bio jestiv, ali samo niste svjesni problema.

Prema pisanju Healthline portala, zelena boja na krompiru se javlja kada on počne s proizvodnjom hlorofila, što je prirodan proces. No, kada primijetite taj pigment, to znači da je krompir počeo i s proizvodnjom solanina, komponente koja štiti od štete koje uzrokuju životinje, insekti, gljivice i bakterije.

Radi se o toksinu koji se nalazi u krompiru, a ne samo o zelenim tačkama, a ako se radi o višem nivou, može biti opasan za ljude.

Možete se razboljeti od samo jednog krompira

Nivoi solanina najveći su u kori krompira, pa ćete guljenjem svakako otkloniti dio toksina (oko 30 posto), ali nećete riješiti problem. Stručnjaci nisu sigurni koliko to tačno ove komponente treba biti u krompiru da vama bude loše, ali jedna studija je pokazala da 0,6 miligrama po kilogramu težine može voditi do bolesti.

Važno je da takve krompire držite podalje do djece koji imaju puno nižu tjelesnu masu, pa mogu i jače osjetiti posljedice trovanja solaninom.

Ako primijetite ove simptome trovanja, javite se ljekaru:

Ako ste pojeli zeleni krompir, oguljen i bez vidljivih opasnih znakova, važno je pratiti simptome koji se mogu javiti. Oni uobičajeni uključuju temperaturu, glavobolju, bol u stomaku, proljev, povraćanje, slab puls i otežano disanje.

Ako mislite da imate upravo ove simptome, odmah potražite pomoć ljekara. Blagi simptomi mogu proći za 24 sata, ali tu su i oni ozbiljni zbog kojih je ipak pametno obratiti se ljekaru.

Pravilno čuvanje može spriječiti simptome

Krompiri će duže biti jestivi ako ih pravilno čuvate.

Bilo kakvo oštećenje, izloženost svjetlu ili niskim i visokim temperaturama može rezultirati pojavom spomenutog toksina.

Najbolje ih je čuvati na tamnom i suhom mjestu kako bi se spriječio ovaj proces.

Vrećica u kojoj su štitit će ih od dodatnog svjetla.

Dobar je savjet da svaki krompir pregledate prije kupovine i bacite one koji nisu dobre kvalitete. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *