Akcija Transporter: Uhapšen i jedan inspektor MUP-a RS

Uhapšeno je devet osoba među kojima je i bivši savjetnik ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića Bojan Cvijetić

0
336

U velikoj akciji “Transporter” koju provodi Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske u saradnji sa SIPA-om, MUP-om TK i MUP-om KS uhapšeno je devet osoba među kojima je i bivši savjetnik ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića Bojan Cvijetić.

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač kazao je kako je uhapšen i jedan inspektor MUP-a RS.

– Jutros je uhapšen jedan naš inspektor koji je ranije suspendovan. Ono što je još gore, prema nekim informacijama koje imamo, je da neće biti jedini. Mi smo krenuli da ‘čistimo smeće ispred svoga praga’ što se kaže u narodu – rekao je Lukač.

Pozvao je i druge agencije da učine isto, pogotovo u borbi protiv trgovine narkoticima.

– Svi pripadnici MUP-a koji imaju bilo kakve veze pri pomaganju kriminalcima, saradnji s njima ili na bilo koji način učestvuju u činjenju krivičnih djela bit će uhapšeni. Nikome neće biti oprošteno i ništa neće biti prikriveno. Ovim putem im kažem da se pripreme jer ćemo ih otkriti. Najprije želimo čistiti ispred svog praga pa čitavu RS jer moramo da se borimo protiv najtežih krivičnih djela a to je sigurno organizovani kriminal i zloupotreba droga – rekao je Lukač.

Pretresi se vrše na 20 lokacija u Bosni i Hercegovini. Akcija se provodi po naredbama Suda BiH i pod nadzorom Tužilaštva BiH.

Policijski službenici Uprave za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS) realizira operativnu akciju kodnog naziva „Transporter“ u okviru koje je slobode lišeno devet osoba koje se terete za organizirani kriminal u vezi s neovlaštenom proizvodnjom i prometom opojnih droga, objavljeno je na službenoj stranici MUP-a RS.

Pretresi se vrše na više od 20 lokacija u Bosni i Hercegovini, a naredbama su obuhvaćene osobe i objekti na području Federacije BiH, gdje u aktivnostima učestvuju pripadnici SIPA-e i MUP-ova Kantona Sarajevo i Tuzla.

U aktivnostima u sklopu akcije “Transporter” u okviru MUP-a RS, angažirani su policijski službenici Uprave krimriminalističke policije, Specijalne antiterorističke jedinice, Žandarmerije, te policijskih uprava Banja Luka, Prijedor, Bosanska Gradiška i Istočno Sarajevo, a sve aktivnosti provode se po naredbama Suda BiH i pod nadzorom Tužilaštva BiH.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here