Akcija SIPA-e u Bijeljini: Lažnim liječenjem u Švedskoj zgrnuli 3,9 miliona eura

0
403
sipa hapsenje kuca laboratorij uzgoj indijska konoplja citluk
Foto: Ilustracija

SIPA je jučer pretresla dva objekta u Bijeljini zbog organiziranog kriminala, trgovine ljudima i pranja novca, koji su počinjeni u BiH i Švedskoj.

– Tokom pretresa otkriveni su i privremeno oduzeti tokeni, računarske jedinice, poslovna dokumentacija te drugi predmeti traženi naredbama – saopćili su jučer iz SIPA-e i dodali da je tokom 2019. godine švedska policija počela istraživati sumnjive radnje organizirane kriminalne grupe čiji su članovi porijeklom iz BiH, za koje postoje osnovi sumnje da su izvršenjem krivičnih djela sebi i drugome pribavili protivpravnu milionsku imovinsku korist.

Nezavisne pišu da je riječ o jednoj firmi iz Švedske, koju je registrovala osoba porijeklom iz BiH. Ta osoba dogovarala je fiktivno liječenje ljudi u Švedskoj, te odvodila iz BiH osobe s asistentima, iskorištavala ih i na osnovu njih uzimala novac od vlasti Švedske. Iz Tužilaštva BiH pojasnili su da se počinjena krivična djela odnose se na radnu eksploataciju oštećenih, prevare i zloupotrebe prava iz socijalnog osiguranja, a iznos nezakonito stečene imovinske koristi dostiže najmanje 3,9 miliona eura. (N.N.)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here