Ajdinović: Razmotrit će nove izuzetke od upućivanja u karantin

0
359

Od mjere slanja u karantin izuzeti su vozači u međunarodnom prijevozu, osobe koje žive u pograničnim područjima i teško oboljeli, a sutra će Krizni štab FBiH razmotriti nove izuzetke, kazao je Anis Ajdinović, član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove.

“Razmotrit ćemo ovu naredbu u smislu obaveze karantena da se predvide izuzeci i za određene kategorije koje nismo mogli predvidjeti, za neke životne slučajeve koji su se mogli desiti. Imali smo građana koji su morali prevesti posmrtne ostatke svojih milih, otići na pogreb, dženazu. Tako da će to biti one kategorije koje ćemo sutra razmotriti kako bi bile izuzete iz karantena”, najavio je Ajdinović.

Govoreći o kontrolama sanitarnih inspektora na 14 graničnih prijelaza, Ajdinović je istakao da je smanjen intenzitet ulaska u BiH pa je u protekla 24 sata u našu zemlju, preko prijelaza na teritoriji FBiH, ušlo 19 građana, koji su upućeni u šatorske prostore, a potom u karantin u kantonima gdje im je prebivalište.

Do sada je na granici izrečeno ukupno 26.809 rješenja o izolaciji, a isteklo je njih 23.104.

“Imamo preporuke Federalnog ministarstva zdravstva za skraćenje sa 28 na 14 dana. Tako da je veliki broj građana u posljednja dva-tri dana napustilo karantenske prostore”, rekao je Ajdinović i dodao da karantin ima uporište u Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Kada je u pitanju kontrola cijena, i danas su tržišni inspektori izrekli 16 prekršajnih naloga.

Ajdinović je ukazao da su od 15. marta konstatovali 288 prekršaja i s 555.150 KM kaznili neodgovorne subjekte koji su dizali cijene, suprotno odluci Vlade FBiH.

Kada je u pitanju cijena goriva, Ajdinović je kazao da je samo nekolicina benzinskih pumpi prekršila odluku Vlade FBiH.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here