Ajdinović: Na COVID-19 pozitivno troje bh. građana koji su doletjeli iz Stockholma

0
476

Federalni sanitarni inspektori na graničnim prijelazima, zaključno s 16. aprilom, prema do sada dostupnim informacijama, izdali su od 15. marta ukupno 25.598 rješenja o stavljanju putnika pod zdravstveni nadzor, odnosno ograničeno kretanje ili izolaciju na period od 14 dana.

To je kazao je član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović prilikom redovnog obraćanja predstavnika federalnih institucija povodom širenja koronavirusa.

Ajdinović je kazao kako je troje bh. građana koji su doputovali letom iz Stockholma pozitivno na koronavirus.

“Dvoje bh građana koja su u prethodna tri dana ušla u BiH i bili privremeno zadržani na graničnom prelazu Izačić, potom upućeni u karantinske prostore u Unsko-sanskom prostoru također su pozitivni na koronavirus. I jedna osoba koja je u prethodna tri dana ušla u BiH, privremeno zadržano na graničnom prelazu Osoje, također nažalost pozitivno je koronavirus, te je i ta osoba upućena u karantinske prostor”, kazao je Ajdinović.

“Od donošenja Naredbe Federalnog štaba civilne zaštite o uvođenju obavezne mjere karantina za sve osobe koje ulaze u BiH, federalni sanitarni inspektori su u toku vršenja sanitarnih nadzora na graničnim prijelazima a na osnovu popunjenih sanitarnih upitnika uputili 417 osoba u prekograničnom prometu putnika u šatorski prostor, gdje se oni, po izdavanju rješenja o karantinu od Federalnog ministarstva zdravstva, preuzimaju od nadležnih štabova civilne zaštite i prevoze do mjesta određenog za karantin. Promet putnika je bio nešto manji u odnosu na prethodni dan, te je 16. aprila nakon izvršene sanitarne kontrole u šatore upućeno 22 osobe s prebivalištem u Federaciji BiH”, kazao je Ajdinović.

Ajdinović je kazao da danas ističu mjere iz 377 rješenja o izolaciji koja su izdali federalni sanitarni inspektori, a do jučer je za ukupno 19.332 osobe istekao period obavezne izolacije u trajanju od 14 dana.

On je obavijestio osobe kojima je izrečeno rješenje o izolaciji da rješenje prestaje da važi istekom propisanog perioda izolacije od 14 dana. Naime, ukoliko su se osobe kojima su izdata rješenja o izolaciji pridržavale izrečenih mjera, te svakodnevno javljale nadležnoj epidemiološkoj službi i do isteka perioda izolacije nisu razvile nikakve simptome zaraze, zdravstveni nadzor se okončava nakon 14 dana, kazao je.

Po donošenju Odluke Vlade FBiH o mjerama neposredne kontrole određenih proizvoda i usluga od interesa za FBiH kojom je određeno utvrđivanje marži u trgovini (kalkulativne cijene) za naftne derivate, dežurni tim federalnog tržišnog inspektorata je i tokom današnjeg dana vršio inspekcijske nadzore benzinskih pumpi, ali i drugih prodajnih objekata.

Ajdinović je kazao kako je “do ovog trenutka izvršeno sedam inspekcijskih nadzora i dva kontrolna nadzora, kojom prilikom je utvrđeno devet prekršaja, što podrazumijeva podnošenje devet prekršajnih naloga u iznosu od 13.750 KM. Kod četiri subjekta nadzora uočene su nepravilnosti u načinu formiranja cijena, odnosno kršenje Odluke Vlade FBiH”.

“U periodu od 15. marta – 17. aprila, izvršena su 233 inspekcijska nadzora, te 179 kontrolnih nadzora na benzinskim pumpama, u apotekama i drugim prodajnim objektima. Utvrđena su ukupno 252 prekršaja, što podrazumijeva izdavanje ukupno 252 prekršajna naloga u iznosu od 401.200 KM. Kod 179 subjekata nadzora nisu utvrđene nepravilnosti u poslovanju, odnosno, utvrđeno je da prijave građana nisu bile utemeljene”, kazao je Ajdinović.(f,tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here